Nehéz dolga van annak a cégnek, amelyik mostanában több mint 1000 négyzetmétert szeretne bérelni Pest központjában. Ha a megfelelő tömegközlekedést és a parkolási lehetőséget is figyelembe vesszük, tovább szűkül a kör – írja a DTZ nemzetközi ingatlantanácsadó és a CA Immo ingatlanbefektető.

Az elmúlt években folyamatosan csökkent az üresedési ráta a budapesti irodapiacon, jelenleg 17,7 százalék, azaz a 2.789.300 m² nagyságú budapesti bérirodaállományból 460.900 állt üresen 2015 második negyedévének végén. Ha a 460.900 négyzetméter szabad irodaterületből kiemeljük Pest központi lokációban lévő irodaépületeket, akkor ott jelenleg alig 45.000 m² szabad területet talál az, aki bérelni szeretne.

„A teljes modern irodaállományhoz viszonyított üres területek aránya Pest Központban még alacsonyabb, mint a teljes piaci átlag; itt jelenleg az ingatlanállomány 15 százaléka áll üresen. Ezek közül is csupán 3 irodaház kínál nagyobb egybefüggő irodaterületet, köztük az egyik az R70 Office Complex irodaház” – mondta Maksay Anna, a DTZ elemzője.

A szakértő szerint a jövőben sem lesz könnyebb dolga a bérlőknek Pest központi részén irodát találni. Javul ugyan a fejlesztési kedv a piacon, de egy irodaprojektnek 1,5-2 év a fejlesztési időszaka és mivel a legtöbb fejlesztő egy-egy nagyobb előbérleti szerződés megléte esetén kezd bele építkezésbe, így a következő két években megépülő irodaházakban is korlátozott lesz az üres egybefüggő terület.

„Különösen a nagyobb területigényű bérlők vannak mostanában bajban; ha valaki 3.000 négyzetméteres igénnyel Pest központjába szeretne költözni, az R70 Office Complex irodaházon kívül nem igazán találna megfelelő házat. Az épület minden igényt kielégít, a környező tetőkre néző teraszos területekkel, amelyen akár kis irodák vagy nagyobb egyterű irodák is kialakíthatók – mondta Szalma Péter, a CA IMMO bérbeadási vezetője.

Javul az infrastruktúra és a közlekedés

Az itt található épületek nagy előnye a 2-es és 4-es metró-kapcsolat, a vasúti híd fejlesztésével és a Keleti pályaudvar felújításával pedig a környéken jelentősen javult az infrastruktúra. Előreláthatóan a városliget projekt is komoly hatással lesz a környékre.

A Budapesti Közlekedési Vállalat tervei között is szerepel a Kossuth Lajos utca és Rákóczi út fejlesztése; az elképzelések szerint javítani fogják a közösségi közlekedés feltételeit, jelentős gyalogos- és kerékpáros infrastruktúra-fejlesztést hajtanak végre, azaz átfogó rekonstrukcióra készülnek a tengely mentén.

Mindezek hatására két nagyobb irodaház fejlesztési potenciálja (összesen több mint 50.000 négyzetméter bérbevehető területtel) található ezen a területen, de a fejlesztésükre várhatóan nem az elkövetkező két évben kerül sor. A folyamatosan növekvő kereslettel, – ami 2015 második negyedévében újabb rekordot döntött – a jelenleg üresen álló irodaterületek tovább csökkennek, ezzel még jobban szűkítve az elérhető irodaterületek mennyiségét. 

Lehetőségek a bérlőknek

A választék ugyan szűk, de egy nem újonnan épült irodaház is rendelkezhet kiváló paraméterekkel. A 2008 előtt épült irodaházak műszaki tartalma megfelel a minőségi kritériumoknak, számos már meglévő épület kapta meg a nemzetközi zöld irodaház minősítést. Az R70 Office Complex tavaly nyerte el LEED Gold minősítést, amely során az épület belső környezetének minőségét, a környezeti szempontból előnyös elhelyezkedését, energia- és vízfelhasználásának hatékonyságát, a beépített innovatív technológiát- és anyagokat, illetve a fenntartható üzemeltetést ismerték el. Ezekben az irodaházakban a belső terek rugalmasan alakíthatóak, így a tulajdonos szinte a bérlő által megálmodott területet tudja megvalósítani, legyen szó cellás vagy nagy légterű irodaterületről.

A bérleti díjakat tekintve is jelentősebb kedvezményeket lehet elérni, ami egy nagyobb alapterület esetén nem elhanyagolható megtakarítást eredményezhet.