A 65 évnél idősebb szlovákiai nyugdíjasoknak átlagosan 1 055 euró körüli adósságuk van. Gyakran olyan hitelekről van szó, amelyeket a gyermekeik vagy unokáik helyett vettek fel.

A legtöbb, 18 százaléknyi 65 évnél idősebb adós Kassa, a legkevesebb, 5 százaléknyi Pozsony megyében él.

A nyugdíjas nők átlagos adóssága 1 016, a férfiaké 1 115 euró. Ha a 415 eurós szlovákiai átlagnyugdíjjal rendelkező idős személy önmagának csak a létminimumot, 198 eurót hagyná meg, a többi pénzből pedig az adósságát fizetné, akkor 5 hónap alatt megszabadulhatna adósságától – írja a hirek.sk.

A legtöbb nyugdíjasnak a nyugdíján kívül nincs más jövedelme. A több mint 1 millió nyugdíjas közül hozzávetőleg 120 ezren dolgoznak.

„Az idős emberek hasznosnak akarnak bizonyulni családjuk számára, gyermekeikért és unokáikért bármit megtennének. Ezért gyakran hagyják meggyőzni magukat arról, hogy magukra vállalják azon rokonaik hitelét, akik különféle okokból maguk nem vehetnek fel kölcsönt” – mondta el Markéta Fixová, a KRUK társaság képviselője.

Hozzátette: abban az esetben, ha a gyermekeik vagy unokáik nem fizetik tovább a hitel törlesztő részleteit, a nyugdíjasok akár válságos helyzetbe is juthatnak. A társaság adatai szerint az eladósodottak 20 százaléka, tehát az a hányada, amelynek gondot okoz ilyen jellegű kötelezettségei teljesítése, saját nevében más számára vett fel kölcsönt.

A Szociális Biztosító a kifizetendő nyugdíjak kapcsán 30 ezer végrehajtást tart nyilván. Több esetben a nyugdíj annyira kicsi, hogy a létminimum összegének levonása után fennmaradó pénzből nem fizettethetők ki a hitel részletei.