Akár 650 millió dollárba is kerülhetett Oroszországnak a szíriai hadjárat. Az oroszok úgy vonulnak ki, hogy közben nem is nagyon hagyják el az országot.

Amerikai becslések szerint akár 650 millió dollárt (190 milliárd forintot) is felemészthetett a szíriai háború az orosz költségvetésből. Orosz források ennél jóval szerényebb összegről számolnak be, „legfeljebb” 400-420 millió dollárra teszik a tavaly szeptember 30-án kezdődött, és az orosz államfő parancsára március 14-én véget ért katonai akciókat. A RIA Novosztyi orosz hírügynökség szerint például az összköltség 38 milliárd rubel (140 milliárd forint) volt, ám erre Dmitrij Peszkov elnöki szóvivő úgy reagált: fogalma sincs, honnan vették az adatokat.

 Abban viszont mind az amerikai, mind az orosz elemzők egyetértenek, hogy az orosz kivonulás körül sok a kérdőjel. Az biztos, hogy Moszkva két szuper felszereltségű bázist épített ki, amelyről a hírek szerint nem is rendel haza minden repülőt, s így a bázisokon marad a technikai személyzet, illetve az objektumok őrzésére a katonák.

Ugyancsak Szíriában hagyják az a legmodernebb rakétaelhárító rendszert, amelyet azt követően telepítettek, hogy egy török vadászgép lelőtt egy orosz bombázót, amely a bevetésről tért vissza, és megsértette a török légteret.

Bár Vlagyimir Putyin visszavonulást fújó parancsa egyértelmű, katonai források nem zárják ki, hogy a következő hetekben nem folytatják az orosz erők az Iszlám Állam terrorista szervezet elleni támadásokat.

Abban is mindenki egyetért, hogy Moszkva számára a nem egészen fél éves misszió kitűnő terep volt legmodernebb hadi technika élesben történő kipróbálására – többek között száz szárnyas rakétát is kilőttek, és a SZU-34-es vadászbombázók is ebben a háborúban debütáltak.

Bár Oroszország minden bizonnyal valóban visszavonja harcoló alakulatainak nagy részét, a korábbinál sokkal több katonai tanácsadó és kiképző tiszt folytatja a missziót Szíriában.