Az európai biztosítók és viszontbiztosítók pénzügyi tőkeáttétele 2014 folyamán is csökkent, miután számos nagyobb cégcsoport csökkentette adósságállományát, illetve növelte saját tőkéjét – állítja a Moody’s.

Idén számos biztosító hibrid kötvényeket bocsátott ki, egyes esetekben a refinanszírozási igényeiket meghaladó mértékben. A pénzügyi tőkeáttétel a biztosítási szektorban a pénzügyi válság óta a legalacsonyabb szinten van, ezért a hitelminősítő arra számít, hogy az elkövetkező két évben akár emelkedhet is az idegen tőke saját tőkéhez mért aránya – írja a Biztosítási Szemle.

A Moody’s várakozásai szerint az európai biztosítók és viszontbiztosítók az elkövetkező két évben újabb hitelviszonyt megtestesítő értékpapírokat fognak kibocsátani, hogy javítsanak a tőkearányos megtérülési mutatóikon.

A már most is jelentős fúziók és felvásárlások további élénkülésével szintén emelkedhet a biztosítók kötvény kibocsátási tevékenysége, hiszen a tranzakciókat is részben hitelből finanszírozhatják a társaságok. A hitelminősítő arra számít, hogy az M&A aktivitás továbbra is folytatódni fog, elsősorban a biztosítók növekedési igénye, a szabályozásbeli változások és az Európát jellemző lassú gazdasági növekedés miatt.

A Moody’s adatai szerint a biztosítók képesek is hitelek kibocsátására, miután az átlagos korrigált pénzügyi tőkeáttételük történelmi mélyponton, 23,7 százalékon állt 2014 év végén, szemben a 2013 év végi 25,9 százalékkal. Ez nem valószínű, hogy rövidtávon jelentősen megnőne, legalábbis addig, amíg az új szabályozási helyzet nem véglegesedik.