A koronavírus-járvány tavaszi hullámában kényszerű létszámleépítések hatására a kölcsönzött munkavállalók iránti igény 40 százalékkal csökkent; nyáron azonban már átlagosan a járvány előtti termelési szintek 90 százalékán működtek a vállalatok, és ismét megjelent a munkaerőhiány a HR szolgáltatásokra specializálódott WHC csoport saját adatai szerint.

A tapasztalt szakembereket nem képes pótolni a vendéglátásból és a turizmusból felszabaduló munkaerő, így megindult a külföldi toborzás is. Az újabb korlátozások pedig további bizonytalanságot okoztak. Kulcsfontosságú lesz a munkaerőpiacon, hogy a termelő vállalatok milyen ütemben kapaszkodnak vissza vagy akár haladják meg a korábbi termelési szintjüket – írták.

Gölt Viktor, a WHC Csoport ügyvezetője úgy vélte 2021-ben nem áll minden vissza a válság előtti szintre, ezért azon kell dolgozni, hogy a cégeket minél felkészültebben érjék a változások, ebben pedig kulcsszerepe lesz a rugalmas toborzásnak, illetve a munkaerő-kölcsönzésnek.

Hozzátette, a minőségi munkaerőért folytatott „kiélezett harcban” fejleszteni kell a digitális toborzási eszközöket, be kell vetni a chatbotokat, és a közösségi médiát. Fontos, hogy ezeket a megoldásokat már nemcsak a szellemi foglalkoztatottak, hanem a kékgalléros munkavállalók megtalálásához is alkalmazni kell.

A WHC csoport 1990-ben alakult, HR szolgáltatásokra specializálódott vállalkozás, amely munkaerő-közvetítéssel, munkaerő-kölcsönzéssel és diákmunkával foglalkozik. Országos szinten több mint 300 partnerrel dolgoznak és csaknem 400 elérhető, betölthető munkakört kínálnak.

(Forrás: MTI, fotó: Varga György)