Másodszor választották újra Laufer Tamást az informatikai szövetség vezetőjének. Az elnök szerint a digitalizáció megkerülhetetlen folyamat, amelyet az egész gazdaságnak magáévá kell tennie, ha nem akar lemaradni a globális versenyben.

Az Informatikai, Távközlési és Elektronikai Vállalkozások Szövetsége (IVSZ) tájékoztatása szerint az ágazati szövetség újabb három évre megválasztott elnöke úgy vélte: a legnagyobb feladat ma a szakemberképzés fejlesztése, az IVSZ a jövőben is azért dolgozik, hogy néhány év múlva az informatika a legnépszerűbb szakma legyen a munkaerőpiacon.

A szövetség közgyűlésén a közlemény szerint Czunyiné Bertalan Judit digitális tartalom-fejlesztésért felelős kormánybiztos elmondta: a gyermekeknél önmagában nem elég csak az eszközhasználat fejlesztése, meg kell találni a megfelelő módszertant ahhoz, hogy digitális írástudásuk is látványosan fejlődjön a következő időszakban.

Deutsch Tamás, a Digitális Jólét Programért felelős miniszterelnöki biztos szerint be kell vinni a tantermekbe a digitális eszközöket és szemléletmódot. Néhány éven belül az állások döntő többsége megköveteli a digitális kompetenciákat, az informatikusok iránt pedig már ma is kielégíthetetlen mértékű piaci kereslet mutatkozik – tette hozzá.

Ehhez képest jelenleg az oktatásban sem az infrastruktúra, sem az eszköz-ellátottság, sem a digitális kompetenciák (tanárok és diákok digitális felkészültsége), sem a digitális tananyagok, sem pedig az oktatásszervezés és az elektronikus szolgáltatások terén nem kielégítő a helyzet – jegyezte meg a biztos a közlemény szerint.

Solymár Károly helyettes-államtitkár az eszköz-ellátottság kapcsán kiemelte: e tekintetben naprakész nyilvántartásra van szükség, utána pontosan kidolgozott stratégia kell a fejlesztésre, és csak ezek után lehet a konkrét eszközigényt meghatározni. (MTI)