A koronavírus-járvány árváit segítő alapítvány a Nagyházi Galéria és Aukciósházban tart árverést, ahol december 10-én 169 olyan tételre lehet licitálni, amelyeket Áder János volt köztársasági elnök és felesége, Herczegh Anita külföldi útjain és hazai találkozóin kapott ajándékba.

Herczegh Anita, Áder János felesége, a Regőczi István Alapítvány a Koronavírus Árváiért kuratóriumának elnöke hangsúlyozta: a Covid-árvák megsegítésére létrehozott alapítvány másfél éve alatt a hozzájuk forduló rászorulók száma megháromszorozódott.

Mint mondta, kezdetben 400-500 gyerek szorult támogatásra, ma már a számuk meghaladja az 1300-at. Az alapítvány célkitűzése az, hogy hosszú távon segítse a rászorulókat, nemcsak nagykorúságukig, hanem diploma vagy valamilyen szakmai képesítés megszerzéséig – mondta.

„A feladat ma sokkal nagyobb, mint amikor elhatároztuk az alapítvány létrehozását. Nemcsak a rászorulók számának növekedése, hanem a gazdasági helyzetből adódó nehézségek miatt is egyre nagyobb szükség van a felajánlásokra, a családok nehezebb helyzetbe kerültek és egyre fontosabbá vált számukra a havi kiszámítható összegű támogatás” – tette hozzá Herczegh Anita.

Rámutatott, a segítségnyújtást nehezíti, hogy az infláció az adományozókat is érinti. „Akik idén még támogattak minket, lehet, hogy jövőre már nem tudják ugyanezt a nagyvonalú segítséget nyújtani” – magyarázta.

Az alapítvány szeptemberben tartott jótékonysági árverése nagy sikerrel zajlott, a jelentős licitemelkedés mellett szinte az összes tétel gazdára talált. A jótékonysági árverésen ezúttal is az elnöki ciklus tíz éve alatt kapott ajándékokra lehet majd licitálni.

Nagyházi Lőrinc galériavezető közölte: a decemberi aukción 169 tételt árvereznek el, 19 millió forintos összkikiáltási értékben. Az előző aukción 222 tétel került kalapács alá 4,5 millió forint összkikiáltási értékben. Az árverés végül 18 millió forint feletti leütéssel zárult, csaknem négy és félszeres emelkedést produkálva – hangsúlyozta.

Az árverést lebonyolító Soóky Marietta ügyvezető három tételre hívta fel a figyelmet: az aranyból készült datolya pálma dísztárgyra és egy Lange & Söhne férfi karórára, melyeknek kikiáltási ára egyenként 7 millió forint. A Ferenc pápától kapott aranyérem pedig 1,2 millió forinttól kelhet el.

Felidézte: az előző árverésen kiemelkedő eredmény ért el egy madár formájú, Finnországból származó színes üvegszobor, amelynek leütése 18 ezer forintról 800 ezer forintig emelkedett, egy Dzsingisz kán táborát ábrázoló, márványtalapzattal rendelkező aranyozott makett pedig 30 ezer forintról 950 ezer forintig jutott.

A jótékonysági árverés kiállítása pénteken nyílik a Nagyházi Galéria Aukciósházban.

(Forrás: MTI, fotó: Bruzák Noémi)