A magyarországi vállalkozások 76 százaléka ismeri a faktorálást, de mindössze 8 százalékuk vesz igénybe ilyen szolgáltatást.

A magyarországi vállalkozások 76 százaléka ismeri a faktoring szolgáltatást. A nagy ismertség ellenére azonban van hova fejlődnie a faktoring piacnak, hiszen az ilyen szolgáltatást igénylők aránya ma még alacsony. A megkérdezett cégek 7 százaléka az elmúlt öt évben, 8 százaléka pedig jelenleg vesz igénybe faktoring szolgáltatást, 3 százalékuk pedig jelezte, hogy a jövőben is tervez hasonló lépést – derül ki a CIB Bank megbízásából a TNS Hoffmann piackutató cég által készített felmérésből.

A CIB-nél a faktoráló cégek fele a kereskedelemben, túlnyomó többségük a gépjármű kereskedelemben tevékenykedik. A cégek méretét tekintve megállapítható, hogy ez a finanszírozási forma kis- és középvállalkozások (kkv) körében népszerű, a CIB-nél a finanszírozott kkv-k negyede használja a faktorálási szolgáltatásokat. Mindezek alapján nem meglepő, hogy ma már az aktívan finanszírozott ügyfelek körében minden tizedik forintot faktoring keretében helyez ki a bank. A faktoring ügyletek túlnyomó többsége, 87 százaléka forintban történik.

A pénzintézet szerint a faktoring népszerűsége növekedni fog a vállalkozások körében. Amennyiben a magyar gazdaság fejlődik, nő a kereskedelmi forgalom, a gyártó cégek árbevétele, ezáltal a finanszírozandó vevőállomány nagysága, akkor általában felértékelődik a faktoring jelentősége is, így bővülhet annak piaca – mondta el Deme Géza a CIB Bank faktoring üzletágának vezetője.

A faktorálás során egy ezzel foglalkozó társaság megvásárolja ügyfele követeléseit, aki így likviditáshoz jut, és egyes faktoring konstrukciókban akár mentesül is a ki nem fizetett számlák jelentette kockázattól. Ez a finanszírozási forma elsősorban a szűkebb pénzügyi mozgástérrel rendelkező kis- és közepes vállalkozások számára előnyös. A faktoráló cég ugyanis a megvett vevőkövetelésnek általában a 90 százalékát azonnal kifizeti, így nem kell 30, 60 vagy 90 napig várni a kibocsátott számlák ellenértékének beérkezésére – írja közleményében a CIB.