Közösen ellenőrizték a szabolcsi zöldség- és gyümölcs forgalmazókat a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) és az illetékes kormányhivatal munkatársai. A jogszabályokat megszegő kereskedők többmilliós bírságra számíthatnak.

A NAV és a megyei kormányhivatal munkatársai több alkalommal is ellenőrizték a szabolcsi zöldség-gyümölcs forgalmazókat valamint a nyíregyházi nagybani piac árusait, hogy kiszűrjék az élelmiszerekkel trükköző árusokat. A vizsgáltak közül többen elmulasztották a szállítmány vagy az alkalmazottak bejelentését, míg mások valótlan EKÁER bejelentést tettek.

A kormányhivatal ellenőrei többször is jelöletlen import termékekre bukkantak, összesen több mint hat tonna ismeretlen eredetű zöldség és gyümölcs forgalmazását tiltották meg.

Egy forgalmazó két héten belül kétszer is fennakadt a hatóságok rostáján, akitől már az első ellenőrzéskor több száz kiló jelöletlen terméket foglaltak le a hatóságok, míg másodszor két és fél tonna zöldség eredetét nem tudta igazolni. A NAV ellenőrei megállapították, hogy a gazdálkodó többször nem adott számlát, valamint az is kiderült, hogy az igazolatlan eredetű árut belföldi beszerzésekről kiállított számlákkal próbálta igazolni.

A feltárt jogszabálysértések miatt többmilliós mulasztási bírságra számíthatnak az érintett kereskedők – tájékoztatott az adóhivatal.