Azonnali hatállyal felfüggesztette egy kaposvári húsüzem tevékenységét a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). Az ellenőrzés során közel négy tonna árut foglalt le és rendelte el azok megsemmisítését, további három tételt pedig már a boltok polcairól kellett visszahívni.

Alig két hónapja kapott engedélyt marha- és sertéshús darabolására, valamint húskészítmény- és előkészített hús előállítására a Somogyi Farmer Hús Kft. kaposvári üzeme, ahol az elmúlt hetekben tartott ellenőrzést a Nébih. A helyszínre érkező szakembereket elhanyagolt, tisztítatlan körülmények fogadták.

A csempe szennyezett, repedezett volt, a penésszel, zsírfoltokkal és pókhálóval borított falról több helyen pergett a festék. A piszkos és dohos szagú hűtőtérben a padozat erősen szennyezett, helyenként hiányos, míg más helyiségekben a hamutól, kátránytól fekete volt – derül ki a hatóság közleményéből.

Az üzem egyes helyiségeiből és berendezéseiből hiányoztak a cél szerinti használatuknak megfelelő eszközök, viszont számos oda nem illő dolgot tároltak bennük. A fekete öltözőben található egyik mosdókagylóban fürdőszobai szanitert, egy másik mosdókagylóban belevezetett kondenzvizet, az árufogadó térben sörös üvegeket, a csontozó helyiségben kupacba dobált takarítóeszközöket, a magas pályára függesztve műbelet találtak az ellenőrök.

A hústermékek eredetének és biztonságos feldolgozásának vizsgálatakor 28 termékkel szemben merült fel kifogás. Ebből 27 tétel esetében nyomon követési hiányosságot, egy tételnél erős penészesedést állapítottak meg a szakemberek. A Nébih elrendelte összesen 3826,5 kiló húsáru ártalmatlanítását. A nyomon követés hiányosságai miatt három tétel esetében vált szükségessé a kereskedelmi forgalomból való visszahívás.

Az egységben tapasztalt alapvető higiéniai és élelmiszer-biztonsági hiányosságok következtében a Nébih azonnali hatállyal elrendelte a húsüzem tevékenységének felfüggesztését. Az eljárás folyamatban van, az ügyben több százezer forintos bírság várható. Az egység csak az ismételt helyszíni ellenőrzést követően folytathatja a tevékenységét.