Jó borok lesznek a Szigeten és a többi nagy fesztiválon – ezt ígéri az idei beszállító, a Borháló. A két alapbor, a Kamocsay Ákos által készített Irsai Olivér és Merlot Rosé a Volton már vizsgázott: tízezer liter fogyott belőlük.

„Legyen karakteres, üde és kellően savas, legyen illatos, de nem tolakodó. És legyen belőle több tízezer liter, tartsák mindig frissen és hidegen, és bármikor le lehessen tölteni belőle akár ezer litert is” – sorolta a Borháló borokkal, illetve termelőkkel kapcsolatos elvárásait Kathona Krisztián, a társaság beszerzési igazgatója.

A Borháló öt nagy idei fesztivál, a Volt, a Balaton Sound, a Sziget, a B.my.Lake és a Strand Fesztivál borbeszállítója.

Kathona elmondta: a fröccsborok kiválasztásánál hosszas keresés után esett a választás a Kamocsay Ákos Irsai Olivérjére és Merlot Roséjára. Villánytól Egerig minden lehetőséget megvizsgáltak, és minden bort megkóstoltak, ami megfelel a logisztikai paramétereknek. A Borháló annak érdekében, hogy a bor mindig friss legyen, akár naponta többször is szállít a fesztiválokra. A bort a normál pincehőmérsékletnél jóval hidegebben kell tárolni és szállítani, mert a vendéglátósok nem mindig tudják megoldani a hűtést.

A fahordós borok nemcsak emiatt estek ki, hanem azért is, mert nincs két egyforma hordó, így nem garantálható, hogy mindig pontosan ugyanaz a bor kerül a vendéglátóhelyekre. „A megfelelő bor felkutatásában nagy előnnyel indultunk mindenki máshoz képest, hiszen az országszerte 48 szaküzlettel működő Borháló egész évben azzal foglalkozik, hogy nagyobb tételben rendelkezésre álló, jó ár-érték arányú borokat kutasson fel vevői számára a feltörekvő pincészeteknél, illetve már ismert nagy borászatokat nyerjen meg” – magyarázta Kathona.

A borfajták és a konkrét tételek kiválasztásnál az volt a fő szempont, hogy nőknek és férfiaknak, időseknek és fiataloknak egyaránt szerethető fröccsöt adjanak, hiszen a fesztiválokon ebben a formában fogy el a bor zöme. „Így esett a választás Kamocsay Ákos Irsai Olivérjére és Merlot Roséjára, amelyek a Volton már jól vizsgáztak: 10 ezer liter fogyott belőlük, másfélszer annyi, mint tavaly” – mondta Kathona.

Kathona Krisztián elmondta, hogy a beszállító számára a fesztiválbor ára adottság, abból visszafelé számolva, az összes költség levonása után kellett megtalálni a maradékba beleférő bort. „Mi ezen belül nem a nyereséget, hanem a minőséget garantáló pincészetet és bort kerestük, mert nem az a célunk, hogy egy hét alatt sok pénzt keressünk, hanem az, hogy a bolthálózat az év minden hetében sikeres legyen” – mondta az igazgató.

A két alapbor mellett a Borháló öt palackozott bort is szállít a Szigetre. Ez a szortiment a Várszegi Pincészet boraira épül. Kathona Krisztián szerint a feltörekvő pincészet a Balatonboglári borvidék egyik legígéretesebb borászata, vörös és fehér borokban egyaránt nagyon szép tételeket készít, a fesztiválokon is kínált 2015-ös chardonnay-ját a napokban a balatoni borrégió legjobb fehérborának választották.