Új irodalmi programsorozat indul januárban a Várkert Bazárban. Az egykori kávéházi szalonok hangulatát felidéző esteken Adorján Bálint, Hámori Gabriella, Szávai Viktória, Ugron Zsolna és Várkonyi Gábor kalauzolják a közönséget a magyar irodalom számukra kedves szegleteibe.

A sorozat Adorjáni Bálint Különbéke című estjével indul január 6-án, pénteken, Szabó Lőrinc egyszerre szenvedélyes, szemérmetlen és konok költészetével, valamint a belga énekes és dalszerző, Jacques Brel sanzonjaival. A Radnóti Miklós Színház színművészét Dinyés Dániel kíséri zongorán.

A magyar kultúra napja alkalmából ingyenesen megtekinthető lesz január 22-én a Sárkánylehelet című Weöres Sándor-est, Szávai Viktória előadásában. A színésznő számára ez az est személyes vallomás és mélyen női előadás, amelyet a magyar irodalom egyik legkülönösebb alakjának tartott, kiváló formaérzékét lenyűgöző műveltséggel és képzelőerővel társító, ám az élet praktikus oldalához semmit nem értő költő verseiből állítottak össze.

Január 26-án a Rejtélyes történelem című művelődéstörténeti-irodalmi sorozat első, A Báthoryak titkai címet viselő előadásában Báthory Erzsébetről és más hírhedt családtagokról mesél Ugron Zsolna írónő és Várkonyi Gábor történész.

Hámori Gabriella színésznő estjével folytatódik a Várkert Irodalom sorozat február 6-án, az előadás témája Radnóti Miklósné Gyarmati Fanni naplója lesz. Az anyag megszerkesztése, az előadás felépítése, a mozgások és a színészi játék mind azt szolgálják, hogy a néző ott érezze magát Radnótiék lakásában, mintha Fanni csak hozzájuk beszélne és képzeletben nekik zongorázna. (MTI)