Közgyűlésén a Magyar Iparszövetség (OKISZ) a kkv-k érzékelhető fejlesztését, támogatását, és a bérfelzárkóztatás feltételeinek megteremtését szorgalmazta.

Vadász György, az OKISZ ügyvezető elnöke a közgyűlést követően az MTI-nek elmondta: a magyar kkv-knak alacsonyabb a jövedelemtermelő képessége, mint a multinacionális cégeké, ezért a bérterheket csökkenteni kellene, úgy, hogy ez az ország költségvetési egyensúlyát ne veszélyeztesse. Hangsúlyozta, bár a bürokrácia csökkentésében voltak fontos lépések az utóbbi években, az adminisztrációs terhek azonban még mindig magasak a szektorban. 

Vadász György jelezte: az OKISZ a kkv-k érdekképviseleteként saját eszközeivel segíti a tagszervezetek versenyképességének javítását. A vállalkozások kiszolgálására inkubátorházat működtetnek, elsősorban tanácsadással, pályázatfigyeléssel, fórumok szervezésével segítik a vállalkozásokat uniós források megszerzésében, hiszen a kisvállalatok a fejlesztéseikhez saját forrásuk mellett nem nélkülözhetik az uniós támogatást – mondta.

A közgyűlés elé terjesztett beszámoló az idei év súlyponti kérdésének tartja a kkv-szektorban is a bérek alakulását. A hazai bérek jelentősen elmaradnak a nyugat-európai bérszinttől – mutat rá az iparszövetség, az elnökség ezt a különbséget a munkaerő elvándorlásának egyik legfőbb okaként említi. 

A gazdasági növekedésnek már gátat szab a képzett munkaerő hiánya, hívják fel a figyelmet, ezért az iparszövetség az oktatás, a szakképzés erősítését sürgeti. Az egészségügy állapota szintén kulcsterület, mivel működtetése meghatározza a munkaerő-állományt, az egészségügyi rendszer közvetlenül befolyásolja a teljesítőképességet – olvasható az írásos beszámolóban.

Az érdekképviselet elnöksége a legsúlyosabb magyarországi társadalmi-gazdasági problémák között a korrupciót is kiemelten említi éves beszámolójában. A Magyar Iparszövetség 1920-ban alakult, 1800 tagja van, köztük 21 szövetség, tagságuk 50-60 ezer munkavállalót foglalkoztat. (MTI)