Az áprilisi 4,2 százalék után májusban átlagosan 3,7 százalékkal csökkentek éves szinten az ipari termelői árak az Európai Unióban – jelentette az Eurostat.

Az EU statisztikai hivatalának hétfőn közzétett jelentése szerint az energiaszektorban év/év alapon unió-szerte átlagosan 11,3 százalékkal csökkentek a termelői árak (az energiaszektort nem számítva az átlagos termelőiár-csökkenés 1 százalékos volt), a félkész termékek ára 2,6, a nem tartós fogyasztási cikkeké 0,6 százalékkal mérséklődött, a tartós fogyasztási cikkeké ugyanakkor 0,9 százalékkal emelkedett.

Éves összevetésben Málta kivételével (ahol 0,9 százalékos emelkedést regisztráltak) valamennyi tagállamban csökkentek az ipari termelői árak, a legnagyobb mértékben Hollandiában (8,2 százalékkal), Görögországban (8,1 százalékkal) és Horvátországban (6,3 százalékkal). Magyarországon a belföldi termelői árak 4,8 százalékkal csökkentek.

Az előző hónaphoz képest májusban 0,6 százalékkal emelkedtek az ipari árak, döntően az energiaárak 2,1 százalékos „meglódulása” miatt. A legnagyobb mértékű (belföldi) termelőiár-növekedésről Belgium (2,7 százalék), Hollandia (2 százalék) és Magyarország (1,6 százalék) számolt be.