2015 júliusában az ipari termelői árak 0,3 százalékkal magasabbak voltak, mint az előző év azonos időszakában. Ezen belül a belföldi értékesítés árai 1,8 százalékkal csökkentek, az exportértékesítésé 1,5 százalékkal nőttek – jelentette a Központi Statisztikai Hivatal hétfőn.

Az idei év első hét hónapjában a belföldi értékesítés árai 2,9 százalékkal mérséklődtek, az exportértékesítésé 0,4 százalékkal emelkedtek, ami összességében az ipari termelői árak 0,8 százalékos csökkenését eredményezte 2014 január–júliusához képest.

A tavalyihoz képest idén júliusban az ipar belföldi értékesítésének árai 1,8 százalékkal mérséklődtek, ezen belül a feldolgozóipar árai 2,1, a jelentős súlyt képviselő villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondiconálásé 1,5 százalékkal csökkentek.

A belföldi értékesítésben az energia- és továbbfelhasználásra termelő (2,7 százalék) és a fogyasztási cikkeket gyártó (0,3 százalék) ágazatokban csökkentek, a beruházási javakat gyártó ágazatokban (1,9 százalék) nőttek az árak.

Az ipari export értékesítés árai 1,5, ezen belül a feldolgozóipar árai átlagosan 1,7 százalékkal emelkedtek. A villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás nemzetgazdasági ág árai 2,5 százalékkal csökkentek.