2017. december 21-én, 9 órától újra benyújthatók a támogatási kérelmek a Széchenyi 2020 keretében megjelent „Ipari parkok fejlesztése” című (GINOP-1.2.4-16) felhívásra – tájékoztatott a kormány a hivatalos pályázati portálon.

A támogatási kérelmek benyújthatóságát – a kitöltőprogram módosítása miatt – december 6-tól szüneteltette a kormány.

A tavaly áprilisban megjelent felhívás eredeti keretösszege 6 milliárd forint volt, ez azóta 11,47 milliárd forintra emelkedett. A kormány 16–50 db támogatott támogatási kérelemmel számol.

„A felhívás indokoltsága és célja”

című fejezetben olvashatjuk az alábbiakat:

„Magyarországon az üzleti háttérszolgáltatások alacsony minősége és szűk kínálata megakadályozzák a kkv-kat abban, hogy jelen legyenek a megcélzott piacokon vagy belépjenek újakra. Az alacsony színvonalú üzleti infrastruktúra hátrányosan hat a közvetlen üzleti befektetésekre, mert a befektetők a jobb ellátottsággal rendelkező területek felé fordulnak. Egyes elmaradottabb térségekben hiányzik a modern kiszolgáló környezet, ami a vállalkozások versenyképes működésének az egyik alapja. Az egyes térségek gazdasági fejlettségében mutatkozó jelentős elmaradás megszüntetése érdekében elengedhetetlen az új termelő és szolgáltató kapacitások adott térségben történő beágyazása. A korszerű technológiákat képviselő új ipari üzemek és szolgáltatók hosszú távú megtelepedése során előnyben részesülnek a már infrastruktúrával kellően ellátott ipari területek, ipari parkok és tudományos és technológiai parkok, hiszen ezeken a területeken könnyebb biztosítani a szükséges üzleti infrastruktúrát, szolgáltatásokat, mint az újonnan kijelölendő zöldmezős területek esetében.”