A hazai vállalkozások túlnyomó részének nem áll szándékában munkavállalót felvenni, így nem várható a szektorban a foglalkoztatás látványos javulása. Fizetésemelésre a kkv-k durván harmada készül, az ipari szektorban azonban ez közel minden második cégre igaz – derül ki a K&H kkv bizalmi index adataiból.

A félezer hazai kkv vezető körében végzett K&H kkv bizalmi index kutatás legfrissebb eredménye szerint a vállalkozások döntő többsége a jelenlegi munkavállalói létszámmal fog működni a következő egy évben. „A munkaerő felvételt tervező cégek aránya 24 százalékról 18 százalékra zsugorodott év eleje óta, és legtöbben csupán néhány főt terveznek felvenni. A kkv szektorban tehát továbbra sem várható a foglalkoztatás látványos bővülése” – részletezte az eredményeket Kovács Viktor Zoltán, a K&H kkv marketing főosztály vezetője. Nem mindegy azonban milyen szakirányú végzettséggel rendelkezik a leendő munkavállaló, mivel az egyes ágazatokban igen eltérő az elhelyezkedés esélye. Míg az ipari cégek negyede keres új munkaerőt, addig a szolgáltató, kereskedelmi és mezőgazdasági szektorban ez az arány 16–17 százalék körül mozog.

Fizetésemelés a láthatáron

A fizetésemelést tervezők aránya nem változott év elejéhez képest (37 százalék), átlagosan 3,7 százalékkal kaphatnak magasabb bért a munkavállalók a következő egy évben. Az ipari vállalkozások e tekintetben is kiemelkednek, a szektorban jóval az átlag fölött, közel minden második cég készül béremelésre.

„A KSH legfrissebb adata szerint összességében jól megy az iparnak. Májusban az ipari termelés volumene 9,2 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, míg 2016 első öt hónapjában összesen 3,0 százalékkal bővült a termelés az előző év azonos időszakához képest. Feltehetően ez áll az ipari vállalkozások fokozott munkaerőigényének, illetve fizetésemelési szándékának hátterében” – tette hozzá Kovács Viktor Zoltán.