Okos infokommunikációs fejlesztések, többek közt intelligens világítás, helyszínt monitorozó applikációk, valamint számos biztonsági funkció szolgálja majd a külföldi és a magyar turisták, valamint a környék lakóinak kényelmét a megújuló Városligetben.

„Azt gondolom, hogy az a 21. században nem lehetőség, hanem kötelesség, hogy a már rendelkezésre álló digitális technológiákat egy egységes rendszerbe fogjuk össze” – mondta Gyorgyevics Benedek, a Városliget Zrt. vezérigazgatója az M1 csatorna hétfői műsorában.

A Városligetben izgalmas intézményi és parkháló jön létre, ami rengeteg látogatóval számol. Az a cél, hogy a közönség számára az európai nagyvárosokban megszokott színvonalú élmény- és kedvezményrendszert biztosítsanak.

A fejlesztések a látogatókat segítik majd többek közt abban, hogy kiigazodjanak a szolgáltatások és az élmények rendszerében. Lehetőség lesz például applikáción keresztül megnézni, hogy milyen járatokkal lehet eljutni a Ligetbe, vagy mennyi parkolóhely áll rendelkezésre, de számos kedvezményt is biztosítanak majd a környéken lévő intézményekbe is.

Mindezek mellett intelligens világítási rendszer biztosítja majd a feltételeket ahhoz, hogy napnyugta után is biztonságosan lehessen sportolni a Ligetben, de lesznek segélyhívó pontok, garázsok, csomagmegőrzők is.

„Egységes platformot jelent ilyen szempontból a Liget, a rendelkezésre álló technológiákat ekként fűzzük össze” – emelte ki.

A Liget organikus része a fővárosnak, így a cél, hogy mindenki jól kiigazodjon benne, valamint egy jól biztonságos, jól üzemeltethető, élményekkel teli helyszínné váljon.

A fejlesztések jó ütemben haladnak és számos helyszínt – például kutyafuttatót, megújult sportpályákat – már átadtak, év végével pedig elkészül az Olof Palme-ház is, amely Millennium Házaként nyitja meg tavasszal a kapuit.

Befejeződnek az év végén az Országos Múzeumi Restaurálási és Raktározási Központ munkálatai, ahova 350 ezer műtárgyat kötöztetnek be. Október végén három év után teljesen megújult állandó kiállítással és új terekkel visszatér a Szépművészeti Múzeum is a magyar kulturális élet vérkeringésébe. (MTI)