A Budapesti Vállalkozásfejlesztési Közalapítvány (BVK) V4 EYES 2.0 versenyének nyertes startupjai Katowicében, a European Economy Congress kísérőrendezvényén, az Európai Startup Napokon (European Startup Days) mutatkoztak be május 15-16-án.

A BVK a magyar V4 elnökség égisze alatt idén második alkalommal rendezett V4 EYES – E– Emerging Young Entrepreneurs – címmel nemzetközi startup versenyt. A V4 országok 64 millió fős piacot jelentenek, jelenleg az unión belül Közép-Európában a legnagyobb mértékű a gazdasági fejlődés, az uniós statisztikák szerint mind a négy főváros régióinak innovációs mutatója az átlag feletti.

A V4 EYES 2.0 verseny díjaként a nyertesek idén is egy tanulmányi körúton mutatkozhatnak be a négy ország legkiemelkedőbb innovációs eseményein. A katowicei Európai Startup Napok mellett márciusban a think.BDPST startup programjain prezentáltak, illetve júniusban Prágába és Pozsonyba indulnak.

A V4 fővárosok fontos törekvése, hogy az új, innovatív vállalkozásokat magukhoz vonzzák. Az immár több mint tízezer fősre növekedett European Economy Congress mellett érezhetően egyre hangsúlyosabbá válik a startup kísérőrendezvény. Figyelemre méltó az a tény, hogy idén Lengyelország miniszterelnöke nyitotta meg kedden – mondta Szalai Piroska, a BVK kuratóriumi elnöke.

A lengyel, és vele párhuzamosan a magyar és a közép-európai gazdaságok 1990 óta több fordulóponton mentek át. Most egy új korszakba, a digitalizáció korában lépünk. A gazdaságok dinamizálásában és a technikai változások megvalósításában komoly szerepet játszanak a startupok.

A piacra lépés költségei csökkentek, mivel ma már elég egy jó ötlet, egy laptop és wifi kapcsolat egy vállalkozás indításához. Ez azt jelenti, hogy sokan tudnak belépni a piacra és rengeteg új ötlet hasznosulhat – mondta Dr. Cséfalvay Zoltán, Magyarország OECD és UNESCO nagykövete, aki a konferencián több kerekasztal-beszélgetésben is részt vett, és bemutatta új könyvét is.

A történelmileg megalapozott közép-európai, azon belül kiváló magyar-lengyel kapcsolatokat érdemes kiterjeszteni a gazdaság és az innováció irányába, hogy a gazdaság szereplőinek és az állampolgároknak örömöt, sikert és hasznot hozzanak – mondta Dr. Körmendy Adrienn, Magyarország krakkói főkonzulja.

„Öröm számomra, hogy a 10. jubileumi katowicei gazdasági kongresszuson és az ahhoz kapcsolódó startup rendezvényen részt vehetek, hiszen a KKM is támogatta a BVK azon startup versenyét, melynek nyertesei, a V4 országok képviselői, itt közös standon bemutatkoznak” – hangsúlyozta Dr. Pana Petra, a KKM államtitkár-helyettese.

A V4 EYES verseny nyertesei idén a magyar MagikMe, a cseh Accent Artissan, a szlovák Effy és a lengyel Global Quantum. A MagikMe integráló játszótéri játékokat tervez és forgalmaz. „Közös kulturális háttérrel rendelkezünk, a társadalmi inkluzió ügyének előremozdítása hasonlóan fontos ezekben az országokban. A kihívások, amikkel szembesülünk könnyebben érthetőek egymás számára, jobban meg lehet szólítani a döntéshozókat.

A Duna régióban való terjeszkedés a tudatos szerves növekedési stratégiánk része. Ausztriában, Kárpátalján már kihelyeztünk integrált játszótéri eszközt, Szlovákiában előrehaladott tárgyalásokat folytatunk. Így logikus lépés, hogy Lengyelországban is megjelenjünk, és a katowicei nagyszabású régiós gazdasági fórum erre jó alkalom – mondta Harsányi Eszter, a MagikMe CEO-ja.

A cseh nyertes az Accent Artisan, applikációja a nyelvtanulás során az anyanyelvi szintű kiejtés elsajátítását segíti, az artikulációra és a hangképzésre helyezve a hangsúlyt. „Örülök, hogy részt vehettem ezen a nagyszabású rendezvényen, ahol érzékelhetően komolyan veszik a startupokat. A lengyel piac nagy potenciállal bír számunkra, mivel ebben az országban is sokan tanulnak angolul és remélem, hogy az érdeklődők közül többekkel folytatódik a kapcsolat – mondta Adam Carson, az Accent Artisan CEO-ja.

A szlovák nyertes, az Effy applikációja segít a tinédzserek pénzügyi tudatosságának növelésében, átláthatóvá teszik a gyerekek számára a feladataik, a kívánságaik és a pénzügyi helyzetük egymáshoz való viszonyulását. „A kiállítás nagyon inspiráló volt a számomra, mivel az olyan új fejlesztéseket, mint a virtuális valóság és a 3D nyomtatás élőben, működés közben lehet látni és kipróbálni. Emellett lehetőségem nyílt más országbeli startupokkal megosztani a tapasztalatokat – mondta Peter Imrich, az Effy alapítója.

A lengyel nyertes, a Global Quantum környezetbarát innovációja ötvözi az elektromos és a hidrogén boilert, használatával kiválthatóak az olaj és széntüzelésű eszközök.