Összesen 16 milliárd forint innovációs támogatást nyert 80 közép-magyarországi vállalkozás jelentős szellemi hozzáadott értéket tartalmazó új termék, prototípus vagy technológia fejlesztésére.

A felhívásra 239 pályázat érkezett, a nyertes vállalkozások 80 és 500 millió forint közötti támogatást kaptak a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alap keretéből – közölte a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal. A vállalt önrésszel együtt összesen 26 milliárd forint fejlesztés valósul meg. Felidézték, hogy a pályázati program 2016-os meghirdetése óta három fordulóban 300 vállalkozás összesen 48 milliárd forint keretösszegű támogatást kapott. 

A közlemény idézi Pálinkás Józsefet, az innovációs hivatal elnökét, aki közölte, hogy az intézmény komplex kutatás-fejlesztési és innovációs pályázati ösztönzőrendszert alakított ki, 2015-ös alapítása óta 3 ezer projekt közel 600 milliárd forint keretösszegű, vissza nem térítendő támogatásáról döntött. Üzleti ötlet kidolgozására, célzott kutatásokra, prototípus-fejlesztésre, termékek exportcélú továbbfejlesztésére, szellemi tulajdonvédelemre, startup inkubátorok létrehozására, valamint kutatás-fejlesztési és innovációs szolgáltatás vásárlására több mint 40 pályázat jelent meg költségvetési és uniós forrásból – tette hozzá.

Pálinkás József kiemelte, hogy a vállalkozások K+F+I-tevékenységét támogató felhívásokban elvárás az újdonságtartalom, a célszerűség, a piacképesség és a nemzetközi versenyképesség. Közölte azt is, hogy az önálló kutatás-fejlesztési tevékenységhez nem kellően erős vállalkozások számára 17 milliárd forintos keretösszegű pályázatot indítottak, a támogatottak 5 és 15 millió forint közötti összeget nyerhetnek a Gazdaságfejlesztési és innovációs operatív program (Ginop) keretéből.

Hozzátette: uniós társfinanszírozással már elérhető a Nemzeti technológiai és szellemi tulajdon kockázati tőkeprogram is. A K+F+I-tevékenységek támogatásaiból előtérbe kerülnek a hitellel kombinált vagy teljes egészében visszatérítendő, kedvezményes kamatozású pénzügyi eszközök, valamint tőkeprogramok, amelyek keretében 182 milliárd forint áll a pályázók rendelkezésre – áll a közleményben. (MTI)