Elindult a „Tematikus kutatási hálózati együttműködések” című (EFOP-3.6.2-16) felhívás tervezetének társadalmi egyeztetése.

A felhívás célja a kutatás, a technológiai fejlesztés és az innováció megerősítése a felsőoktatási intézményekben. A felhíváshoz kapcsolódó észrevételeket, javaslatokat 2016. október 6-ig várja a kormány a véleményezésre kialakított partnerségi fórumban.

A feltételeknek megfelelő projektek minimum 1,0 milliárd, maximum 1,5 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást kaphatnak. A tervezett keretösszeg 15,94 milliárd forint. A forrást az Európai Szociális Alap és Magyarország költségvetése társfinanszírozásban biztosítja. A kormány 8-12 támogatott támogatási kérelemmel számol.

Támogatási kérelmet olyan felsőoktatási intézmények nyújthatnak be, amelyeknek székhelye vagy telephelye a kevésbé fejlett régiókban található. Közép-magyarországi régióban lévő székhellyel rendelkező felsőoktatási intézmény abban az esetben igényelhet támogatást, ha a kevésbé fejlett régióban található telephellyel illetve szakmai megvalósítási helyszínnel (kihelyezett kutatócsoporttal) rendelkezik.

A nyertes projektek a felhívás szerint „hozzájárulnak az alapkutatások nemzetközi beágyazottságának növeléséhez a Horizont 2020 projektekben és az európai kutatási hálózatokban, programokban való magas arányú részvétel elérésével, a hazai és európai kutatóhelyek közötti kapcsolatok erősítésével, tematikusan szerveződő konzorciumok keretében az alábbi tématerületeken”:

  • IKT és számítástudomány;
  • járműipar és járműirányítás;
  • élelmiszer- és agrártudomány;
  • környezet és energetika;
  • biotechnológia;
  • egészségtudomány (élettudomány – gyógyszerészet – orvosi diagnosztika – orvosi eszköz – népegészségügy);
  • társadalmi kihívások/társadalmi innováció.