Május 15-én délután 1 órakor teszi közzé az Európai Bizottság annak a pályázatnak az első felhívását, melynek keretében az európai települések uniós finanszírozásban részesülhetnek ingyenes wifi-hotspotok (vezeték nélküli internet-hozzáférést biztosító pontok) létesítésére.

Az első felhívás során közel 1200 település részesülhet majd egyenként 15 000 euró értékű WiFi4EU-utalványban. Az utalvánnyal a települések wifiberendezéseket vásárolhatnak és wifihozzáférési pontokat hozhatnak létre köztereiken. A sikeresen pályázó önkormányzatoknak ingyenes, biztonságos és reklámmentes wifiszolgáltatásokat kell nyújtaniuk legalább 3 éven keresztül.

Nem részesülhetnek finanszírozásban olyan hálózatok, amelyek ugyanabban a közösségi térben biztosítanának vezeték nélküli internet-hozzáférést, ahol magán- vagy állami cégek már kínálnak ingyenesen és hasonló minőségben wifiszolgáltatásokat.

Az utalványra azok a települések pályázhatnak, amelyek regisztrálnak a WiFi4EU portálon. Eddig már több mint 17 000 település regisztrálta adatait a március 20. óta működő webhelyen. A bizottság a kedvezményezetteket a pályázatok beérkezésének sorrendjében fogja kiválasztani. A területi egyensúly biztosítása érdekében mindegyik uniós tagállam legalább 15 és legfeljebb 95 utalványban részesülhet összesen.

A bizottság 2020-ig további négy felhívást tesz majd közzé a kezdeményezés iránt érdeklődő települések számára.