Már 23 ezren jelentkeztek az állami finanszírozású hivatásos gépjárművezetői képzésre, amelynek során hatezer ember kap lehetőséget a tanfolyam elvégzésére és elhelyezkedésre – tájékoztatott a program egyik szervezője, a Magánvállalkozók Nemzeti Fuvarozó Ipartestülete (NiT Hungary).

Az Országos Foglalkoztatási Közhasznú Nonprofit Kft. (OFA) és a NiT Hungary csütörtökön állapodott meg arról, hogy a gépjárművezetői létszámhiány feltöltésére az OFA ingyenes szakirányú képzést (C, D, E kategóriás jogosítvány) és a munkaköri követelményeknek való megfelelést elősegítő szolgáltatásokat – egyebek mellett alkalmassági vizsga lebonyolítását – nyújt országosan, de kiemelten a közép-magyarországi régióban.

A NiT Hungary a program menetéről az MTI érdeklődésére elmondta: a képzésre jelentkező, 21. évét betöltött fiatal tanulmányi szerződést köt leendő munkáltatójával, majd amikor végez, ott kell elhelyezkednie. Komoly kiválasztási folyamat lesz, mivel sokszoros a túljelentkezés. A közép-magyarországi régióban már kiválasztották a képzést lefolytató iskolákat, a többi régióra akkor kerül sor, amikor itt már elkezdődtek a tanfolyamok.

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter szeptember 19-én jelentette be, hogy mintegy ötmilliárd forintos európai uniós és hazai forrásból csaknem hatezer ember gépjárművezető-képzését finanszírozza a kormány.