Már regisztrálhatnak a települések uniós támogatásért, hogy ingyenes wifi-hotspotokat (vezeték nélküli internet-hozzáférési pontokat) létesítsenek közterületeiken.

Az Európai Bizottság elindította a WiFi4EU portált. Az európai települések ezen a portálon regisztrálhatják adataikat. Május közepén teszik közzé az első pályázati felhívást az ingyenes WiFi4EU-hotspotok (vezeték nélküli internet-hozzáférési pontok) kiépítésére fordítható uniós finanszírozás odaítélése céljából.

Az EU a WiFi4EU program keretében 15 ezer euró értékű utalványt ad egy-egy önkormányzatnak, hogy a közösségi élet színterein (pl. könyvtárakban, múzeumokban, parkokban, köztereken) internetkapcsolatot tudjanak kiépíteni. Ahogy azt Jean-Claude Juncker elnök bejelentette, a WiFi4EU kezdeményezés célja, hogy „2020-ra Európa minden szegletében legyen ingyenes, vezeték nélküli internet a közösségi élet főbb színterein”.

A települések a WiFi4EU-utalvánnyal wifi-berendezéseket vásárolhatnak, és wifi-hozzáférési pontokat hozhatnak létre az általuk választott közterületeken. A hálózat karbantartásának költségei az önkormányzatot terhelik.

  • Andrus Ansip, a digitális egységes piacért felelős alelnök azt nyilatkozta: „A WiFi4EU portál létrehozásával konkrét lépést tettünk afelé, hogy segítsünk a településeknek ingyenes wifit kiépíteni. Ez egy fontos kezdeményezés, amelynek apropójából egyúttal arra buzdítom az Európai Parlamentet és a Tanácsot, hogy véglegesítsék a javasolt hírközlési kódexszel kapcsolatos jogalkotási munkát, hogy az EU egész területén hozzáférhetővé váljon a nagysebességű internetkapcsolat. Idetartozik a spektrum európai szintű összehangolása, és a beruházások ösztönzése olyan nagyteljesítményű hálózatokba, amelyekre Európának szüksége van.”
  • Marija Gabriel, a digitális gazdaságért és társadalomért felelős biztos hozzátette: „A WiFi4EU kezdeményezés révén EU-szerte európaiak ezrei férhetnek majd hozzá ingyenesen az internethez bizonyos közterületeken. A WiFi4EU programnak köszönhetően az önkormányzatok internet-hozzáférést biztosíthatnak polgáraiknak, akik így teljes mértékben kiaknázhatják a digitalizációban rejlő lehetőségeket. Konkrét lépés ez az egységes digitális piac kiépítésének irányában.”

Az EU 2020-ig összesen 120 millió eurót nyújt az uniós tagállamok, valamint Norvégia és Izland mintegy 8000 településének, hogy ingyenes és nyilvános wifi-szolgáltatásokat biztosító berendezéseket szerezzenek be.

Hogyan lehet WiFi4EU-utalványt igényelni?

  • Regisztráció: a települések 2018. március 20-tól regisztrálhatnak ezen a portálon.
  • Pályázat: az első felhívás 2018 május közepén kerül közzétételre. A regisztrált települések ezután pályázhatnak az első ezer utalványra (amelyek értéke egyenként 15 ezer euró). A kedvezményezetteket a pályázatok beérkezésének sorrendjében választjuk ki.
  • Kiválasztás: a Bizottság megnevezi azt az ezer települést, amely a kiegyensúlyozott földrajzi lefedettség elvét is figyelembe véve az első pályázati felhívás keretében finanszírozásban fog részesülni. Mindegyik részt vevő országban legalább 15 település kap utalványt.

A következő két évben az Európai Bizottság további négy pályázati felhívást fog meghirdetni a WiFi4EU kezdeményezés keretében.

A WiFi4EU-hálózatok ingyenesek lesznek, nem lesznek rajtuk reklámok és használatukért a felhasználóknak nem kell személyes adataikat megadniuk. Az ugyanazon közösségi térben minőségükben is hasonló jellemzőkkel rendelkező, már létező ingyenes magán- vagy állami ajánlatokat pusztán megkettőző wifi-hozzáférési pontok nem részesülhetnek támogatásban.

Digitális egységes piac

Juncker 2016 szeptemberében, az unió helyzetét értékelő beszédében jelentette be, hogy az uniós távközlési szabályozás nagyszabású átdolgozásának részeként az EU útjára indítja az ún. WiFi4EU kezdeményezést. A távközlési szabályok módosítása további intézkedéseket is magába foglal, melyek célja az európaiak internet-összeköttetés iránti növekvő igényeinek kielégítése és Európa versenyképességének javítása.

Az EU-nak rövid időn belül fontos megállapodásokat sikerült megkötnie: 2017. június 15-én valamennyi utazó számára megszűntek a barangolási díjak EU-szerte, a tartalmak hordozhatóságának köszönhetően pedig az EU más országaiba utazó uniós polgárok 2018 elejétől már külföldön is hozzáférhetnek azokhoz a digitális tartalmakhoz (film, zene, videojáték, e-könyv stb.), amelyekre hazájukban fizettek elő, továbbá megnyílik a 700 MHz-es frekvenciasáv az 5G hálózat és az új internetes szolgáltatások előtt.

A digitális egységes piac megvalósítása az Európai Bizottság egyik legfőbb prioritása. A témával kapcsolatban jelenleg 14 jogalkotási javaslatról folynak tárgyalások – olvasható a bizottság közleményében.