A Dacian Cioloş miniszterelnök vezette román kormány azonnali lemondását követelik a középiskolásokat képviselő magyar és román diákszervezetek, valamint oktatási szakszervezetek.

A diákok amiatt elégedetlenek, hogy a kabinet még mindig nem kezdte meg az ingázó diákok utazási költségeinek megtérítését, holott a tanév már hetek óta tart – írja a kronika.ro.

Az egyesületek vezetői úgy vélik: a kormány gyakorlatilag több tízezer tanuló oktatáshoz való hozzáférését lehetetleníti el, vagyis közvetetten hozzájárul az iskolai lemorzsolódáshoz az előző kabinetek magatartását követve.

Közleményükben rámutattak: a támogatás elmaradása több mint 130 ezer ingázó fiatalt érint. A diákszervezetek ugyanakkor hangsúlyozták: a kabinet az alkotmánynak a közoktatás ingyenességét előíró cikkelyét is megsérti.

Az érintettek azt is kifogásolják, hogy a Ponta-kormányhoz hasonlóan a Cioloş-kabinet is felső határt szabott meg a más településen tanuló fiataloknak megtérítendő összeg vonatkozásában, a szervezetek szerint pedig emiatt csak tavaly 35 ezer diák maradt ki az iskolából, mert a családjuknak egyszerűen nem volt pénze állni az ingázást.

Az egyesületek vezetői emlékeztettek: már a tanév kezdete előtt arra kérték a kormányt, hogy fogadjon el sürgősségi rendeletet, amelyben az ingázás költségeinek 100 százalékos megtérítését írják elő.

A jelenleg érvényben lévő előírások felső határt szabnak meg, eszerint a bérlet árának 30-40 százalékát fizetik vissza a tanulóknak, családoknak.