Egyre nagyobb problémát jelent a szakemberhiány itthon, mind több a betöltetlen álláshely. Csak informatikusból 22 ezret keresnek a Magyarországon működő vállalkozások.

Folyamatosan nő a bejelentett üres álláshelyek száma, a legnagyobb bajban az informatikai és kommunikációs szektor van, ahol az első negyedévben az állások 3,5 százalékát, csaknem 2900-at nem tudtak betölteni – írja a Világgazdaság a KSH adataira hivatkozva. Ezen ágazat esetében mutatkozik meg a leginkább, hogy a bejelentett üres álláshelyek száma nem feltétlenül tükrözi a munkaerőhiány valódi mértékét.

Major Gábor, az Informatikai, Távközlési és Elektronikai Vállalkozások Szövetségének főtitkára a lapnak azt mondta, egy tavalyi ágazati felmérés során az derült ki, hogy 22 ezer betöltetlen informatikai álláshely van Magyarországon. A nagy különbség oka, hogy a cégek leginkább az egyszerű fizikai és betanított munkát igénylő állásokat jelentik be a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálatnak, valamint azokat, amelyekkel kapcsolatban valamilyen állami támogatást remélnek.

Major Gábor szerint az informatikában a növekvő szakemberigénnyel nem tud lépést tartani a felsőoktatás. A főtitkár úgy látja, hogy a jelentkezők és felvettek aránya is csökken, ráadásul a felvettek 50-60 százaléka “lemorzsolódik”.