A nyári szezonból talán még profitálhat Törökország azt követően, hogy az orosz elnök Szentpéterváron fogadja a török államfőt.

Török idegenforgalmi szakemberek bíznak abban, hogy augusztusban és szeptemberben végre megindulnak az orosz turisták a török tengerpartra. A reménykedésnek az az oka, hogy a Kreml bejelentette: augusztus 9-én Vlagyimir Putyin Szentpéterváron fogadja Erdogan török államfőt.

Az orosz-török kapcsolatok tavaly novemberben fagytak be, amikor a török légierő egyik gépe lelőtt egy orosz vadászbombázót, amely megsértette az ország légterét egy szíriai bevetés utáni manőverben.

A gazdasági kapcsolatok a mélypontra süllyedtek, Putyin azt is elrendelte, hogy az utazási irodák nem szervezhetnek utakat Törökországba. A török idegenforgalom idén több milliárd dollárt bukhat azon, hogy emiatt és a terrorfenyegetettség okán drámaian megcsappant a turistaáradat.

Erdogan június végén levélben kért bocsánatot a katonai gép lelövéséért, majd néhány napja telefonon egyeztetett Putyinnal oroszországi látogatásáról. A beszélgetést követően az orosz államfő feloldotta a törökországi utazási tilalmat.

A hírre az orosz utazási irodák gőzerővel fogtak a szervezésbe, bár nem egyszerű a helyzetük, hiszen a nyaralni indulók 90 százaléka már lekötötte utazását.