Február 24-én indul a külhoni magyar családi vállalkozások éve, a tematikus program részeként egyebek között kutatást terveznek és Kárpát-medencei körúton találkoznak a szakmai partnerekkel – közölte a nemzetpolitikai államtitkárság pénteken.

A Magyar Állandó Értekezlet 2016. december 1-jén zárónyilatkozatában döntött arról, hogy  2017 a külhoni magyar családi vállalkozások éve lesz. A nemzetpolitikai államtitkárság a tematikus év nyitórendezvényét február 23-25. között Balatonalmádiban tartja. A nyitórendezvény keretében külhoni és magyarországi családi vállalkozásokkal szeretnének gondolatot cserélni, továbbá lehetőséget teremteni a kapcsolatépítésre, a tapasztalatcserére.

A tematikus év programjai keretében a nemzetpolitikai államtitkárság olyan családi vállalkozásokkal szeretne foglalkozni, amelyekre az alábbi szempontok közül legalább kettő érvényes: két vagy több családtag tulajdonrésszel rendelkezik a vállalkozásban (akár házastársak, akár testvérek, akár leszármazottak) – a tulajdonosi jogok az alapító vagy annak közvetlen családtagjai birtokában vannak; a család tagjai részt vesznek a vállalkozás irányításában, jellemző a családtagok aktív bevonása a napi teendőkbe, a nem vezetői feladatokba is (legalább két családtag kizárólag ebben a cégben van foglalkoztatva).

További szempont még, hogy a család ebből a tevékenységből él, vagy a vállalkozásból származó jövedelem jelentősen hozzájárul a család megélhetéséhez, többgenerációs a vállalkozás, vagy jelen van a szándék a generációs átörökítésre, a rövid távú profittermelés helyett a hosszú távú fenntartáson van a hangsúly vagy legalább öt éve működik.

A tematikus év keretében a Nemzetpolitikai Kutatóintézet koordinálásával kutatást terveznek, feltérképeznék a külhoni magyar családi vállalkozásokat, problémáikat, összegeznék jellegzetességeiket. Kárpát-medencei körút keretében szakmai partnerekkel valamennyi külhoni magyar régióba konferenciákkal és workshopokkal látogatnak el 2017 márciusától.

Júniusban nyári továbbképzést szerveznek, amelyre egyaránt várják a külhoni magyar családi vállalkozások képviselőit és a fiatal vállalkozókat. A program során a jó gyakorlatok cseréjének érdekében magyarországi és külhoni családi vállalkozások együttműködésével rendezvényeket szerveznek – jelezték. (MTI)