A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) csütörtöki tájékoztatása szerint március 1. és május 10. Között, mintegy 10 ezer háztartásban mérik fel a háztartások költségvetési és életkörülményeit.

A hivatal a háztartások jövedelmi helyzetét, fogyasztását, valamint lakás- és életkörülményeit fogja felmérni. Az így kapott adatok képet adnak majd a háztartások jövedelmi viszonyairól, fogyasztási és megtakarítási szokásairól.

A felmérés célja, hogy uniós szinten összehasonlítható adatok álljanak rendelkezésre a háztartások gazdasági helyzetéről, életkörülményeiről, mivel az adatfelvétel 2005 óta az Európai Unió minden tagállamában azonos módszertan alapján történik – olvasható a közleményben. A feldolgozott magyar adatokat a KSH decemberben fogja publikálni. A tagállamok adatait pedig az Eurostat honlapján lehet elérni.

A közlésből az is kiderült, hogy a mintában szereplő háztartásokat matematikai-statisztikai módszerrel, véletlenszerűen választják ki, valamint az is, hogy a most induló éves adatgyűjtés során olyan családokat keresnek majd fel, amelyek a felvételt megelőző évben két héten keresztül fogyasztási naplót vezettek.

A hivatal közleményében kiemelte: a mintába került háztartásokat a hivatal megbízásából a KSH által alapított Statek Kft. igazolvánnyal rendelkező kérdezői keresik fel, akik tájékoztatást adnak a kétféle kitöltési lehetőségről. A kérdőív megválaszolható személyes válaszadással (március 1. és május 10. között), illetve az interneten önkitöltéssel (március 1. és március 31. között).

A felmérés során az adatfelvétel a válaszadók számára önkéntes. A hivatal felhívta a figyelmet arra is, hogy az internetes válaszadók között három táblagépet fognak kisorsolni. Az adatfelvételről bővebb információt a KSH weboldalán találhatunk.

(NT)