Érdemes lesz odafigyelnünk, hiszen július elsejével több területen is fontos jogszabályi változások lépnek hatályba, lássuk, mit kell tudni.

 

Elindul a családvédelmi akcióterv több eleme

Bővül a családi otthonteremtési kedvezmény kedvezményes hitele, amit ezentúl a két- és többgyerekes családok használt lakás vásárlásra is felhasználhatnak, de elindul a falusi csok – amely program a tervek szerint 2022. június 30-ig lesz elérhető – és elkezdődik a nagycsaládosok autóvásárlási programja is.

Elérhetővé válik a babaváró támogatás

Ezt a bankokban lehet majd igényelni, a szabadon felhasználható hitel összege nem haladhatja meg a tízmillió forintot, futamideje pedig a 20 évet. Az igénylés feltételeiről ITT írtunk részletesen.

Változnak a hitelfelvétel feltételei

Hétfőtől lép hatályba a Magyar Nemzeti Banknak az adósságfék szabályokat szigorító lépése, amelynek értelmében nagyobb pénzügyi terhet az eddigi 400 ezer forint helyett csak a félmillió forint feletti jövedelemmel rendelkezők vállalhatnak a jövőben. A jegybank az adósságfék szabályokat meghatározó, módosított rendeletében rögzíti, hogy a babaváró kölcsön jelzáloghitel felvétele esetén legfeljebb 75 százalékban önerőként szolgálhat.

Újabb két százalékponttal csökken a szociális hozzájárulási adó

Ennek mértéke július 1-ejétől 17,5 százalékra csökken a 2016 végén született bérmegállapodásnak köszönhetően, ami kedvezően hat a munkabérek terheire és akár magasabb adócsökkenést is hozhat.

Kedvezőbb adózási feltételek

Hétfőtől a kisadózó vállalkozások tételes adója és az egyszerűsített közteher-viselési hozzájárulás szabályai is kedvezőbbekké válnak: a változatlan adófizetési kötelezettség mellett a főállású katás adózó által igénybe vett pénzbeli ellátás (például a gyed és a táppénz) alapja emelkedik. Ez a számok nyelvén annyit jelent, hogy az 50 ezer forintos tételes adó megfizetése esetén az eddigi 94 400 forint helyett 98 100 forintra, a magasabb, 75 ezer forintos tételes adó megfizetése esetén az eddigi 158,4 ezer forintról 164 ezer forintra emelkedik az ellátási alap.

Elindul a Magyar Nemzeti Bank növekedési kötvényprogramja

Ennek keretében a jegybank 300 milliárd forint keretösszeg erejéig vásárol meg hazai székhelyű, nem-pénzügyi vállalatok által kibocsátott, jó minősítéssel rendelkező kötvényeket.

Drágulnak a közjegyzői díjak

Eddig csúszott az eredetileg 2018. októberére terezett emelés, de a tarifák július elsejével emelkednek, hozzátéve, hogy a nagycsaládosok itt is kedvezményben részesülhetnek.

Árakat emel a Magyar Posta is

Hétfőtől több belföldi- és nemzetközi csomagtermék díjszabását módosítják, az MPL Postacsomag ára két kilogrammos súlyig 1550 forintról 1630 forintra emelkedik, míg az MPL Üzleti Csomagnál, szintén két kilogrammos súlyhatárig 70 forinttal lesz drágább a szolgáltatás. A szállítás díja két kilogrammig nem változik, marad 890 forint, ugyanakkor a magasabb súlykategóriába tartozó csomagoknál lesz emelés: 10 kilogrammig 1030 forint, 20 kilogrammig pedig 1340 forint lesz.

Még olcsóbb lesz a diákhitel

A szabad felhasználású Diákhitel1 konstrukció kamatát 2,2 százalékról 1,99-re mérsékli a Diákhitel Központ Zrt., míg a képzési költségekre használható Diákhitel2 konstrukció továbbra is 0 százalékos kamattal vehető fel.

Indul a Pénzügyminisztérium diákmunka programja

A program július 1-ejétől augusztus 30-ig tart, ebben az időszakban a diákok foglalkoztatását támogatják az önkormányzatoknál és a versenyszférában is, a programba a kormányhivatalok foglalkoztatási osztályain lehet.

Emelkedik az egészségügyi dolgozók bére

Hétfőtől nyolc százalékkal emelkedik az egészségügyi szakdolgozók és védőnők alapbére.

(Forrás: Blogstar.hu)