Húsipari hulladék helyett mostantól valódi hús kerülhet a virslikbe. A Magyar Élelmiszerkönyv módosításának köszönhetően a termékek címkéin feltüntetett húsmennyiség arányába nem számíthatják bele a gyártók a csontokról mechanikailag lefejtett mellékterméket.

Eltünteti a silány minőségű húskészítményeket a boltok polcairól a Magyar Élelmiszerkönyv legutóbbi módosítása. A Magyar Közlönyben megjelent rendelet többek közt a termékek sótartalmát, a zsír-fehérje arányokat és a készítmények hústartalmát szabályozza – írja a Magyar Idők.

A legfontosabb változás, hogy a korábbi gyakorlattal ellentétben, amikor a gyártók a termék hústartalmába beleszámíthatták a mechanikailag lefejtett (msm) húst is – ami gyakorlatilag húsipari mellékterméknek felel meg –, ezentúl a feltüntetett jelölés csak a valós hústartalmat tükrözheti.

Az msm technológia egyfajta újrahasznosítást jelent, amikor a csontokról a húscafatok mellett zsírt, inakat, illetve ízületi folyadékot, gerinc- és csontvelőt fejtenek le. Korábban számtalanszor előfordult, hogy a gyengébb minőségű húskészítményeknél – párizsik, felvágottak és virslik esetében – ezzel a „költséghatékony” megoldással éltek a gyártók.

Ennek a gyakorlatnak vet véget a földművelésügyi miniszter mostani rendeletmódosítása. Így ha ezután az ember levesz egy virslit a polcról, és azt látja, hogy 60 százalék a termék hústartalma, akkor biztos lehet abban, hogy az valóban húst és nem porcokat vagy csontról lebontott mellékterméket tartalmaz.

Menczel Lászlóné, a Vágóállat- és Hús- Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (VHT) főtitkára szerint a szabályozás változása egyértelműen a jobb minőséget igyekszik garantálni. Elmondta: a legális húsipar eddig is igyekezett minél magasabb színvonalon teljesíteni, az előírások szigorításával viszont minden piaci szereplővel szemben elvárás lesz a jó minőség előállítása.

Véleménye szerint a módosításnak köszönhetően tovább nőhet a különbség az import és a hazai áru minősége közt, a szabályozás ugyanis a külföldről érkező termékre nem vonatkozik.