A biometrikus azonosítási módszerek közül a beleegyezésünk és tudtunk nélkül is bárhol elvégezhető arcfelismerés. Ez jelenti az egyik legnagyobb veszélyt privát szféránkra.

Egyre jobban terjednek a biometrikus azonosítási módszerek, az ujjlenyomat-, írisz- és vénaszkennelés, valamint a hang- és arcfelismerés. Szakértők szerint ezek előbb-utóbb felváltják, de legalábbis kiegészítik a sok problémával járó jelszavas azonosítást – írja a computerworld.hu.

A széles körben használt jelszavas bejelentkezési rendszerek túlságosan sebezhetőek a hackertámadásokkal szemben. Súlyosbítja a helyzetet, hogy a könnyelmű felhasználók gyakran primitív jelszavakat alkalmaznak fiókjaik védelmére, vagy ugyanazt a jelszót használják több internetes szolgáltatásnál.

Sokaknak vannak azonban komoly aggályaik a biometrikus azonosítási módszerekkel kapcsolatban is. Szakértők szerint az arcfelismerés nagyságrendekkel nagyobb veszélyeket rejt magában, mint a többi biometrikus azonosítási módszer.

A biometrikus adatok legnagyobb részének beolvasása a felhasználók kifejezett beleegyezésével és tudtával történik. Arcfelismeréskor viszont nem ez a helyzet, hiszen az fényképpel is elvégezhető. Rengetegszer készítenek rólunk fényképeket, többek között a térfigyelő kamerák és a pénzkiadó automaták. Az utóbbiaknál azonnal megtörténhet a fotó hozzákapcsolása a bank adatbázisában tárolt nevünkhöz és bankszámlánkhoz.

Ha például az útlevelünkhöz leveszik az ujjnyomatunkat, hozzájárulunk ehhez, és a hatóságok nem osztják meg adatainkat másokkal. Ugyanakkor a fotók nyilvánosan hozzáférhetők bárki számára a közösségi portálokon és fényképmegosztó oldalakon. Ha megvan a név, felkutatható az illető címe, rokonainak, barátainak listája, telefonszáma és más személyes adatai.

A világ legnagyobb közösségi szolgáltatásán, a Facebookon az emberek címkékkel láthatják el a saját magukat és másokat ábrázoló képeket, megnevezve azokat, akik a fotókon láthatók. Ez tudatja a Facebook mesterségesintelligencia-rendszerével, hogy ki kicsoda. Így egyáltalán nem okozhat meglepetést számunkra, hogy ha feltöltünk magunkról egy képet, a Facebook tudni fogja, hogy mi vagyunk rajta.

Létezik néhány módszer annak kivédésére, hogy lépten-nyomon az azonosításunkra alkalmas fotókat készítsenek rólunk.

Itt van például az Adam Harvey dizájner által készített szövet, amely becsapja az arcfelismerő rendszereket: azt hiszik, hogy egy arcokkal borított ruhát látnak. Miközben megpróbálják azonosítani az „arcokat” a mintázaton, egyre romlik a felismerés megbízhatósága, és összezavarodik a rendszer.