Idén jóval költségesebb lesz befőttet eltenni, vagy házilag lekvárt főzni, mint tavaly. Miközben a fogyasztói árak átlagosan 0,1 százalékkal csökkentek 2015 augusztusához képest, a gyümölcsök 6,4, a cukor pedig 24,3 százalékkal kerül többe, mint tavaly.

Magyarországon augusztusban a fogyasztói árak lényegében stagnáltak éves összevetésben, átlagosan 0,1 százalékkal voltak alacsonyabbak, mint egy évvel korábban – közölte a KSH. (Az év első nyolc hónapjában ugyanekkora mértékben, de emelkedtek az árak.) Az inflációt elsősorban az üzemanyagárak tartották féken, a kutakon egy teli tankért átlagosan 11,4 százalékkal kellett kevesebbet fizetni, mint tavaly ilyenkor.

Az élelmiszerek ára viszont emelkedett, igaz csak 0,6 százalékkal. Ezen belül a cukor ára 24,3, az étolajé 7,8, az idényáras élelmiszereké (burgonya, friss zöldség, gyümölcs) 6,4 százalékkal nőtt, a sertéshúsé ellenben 11,6, a tojásé 5,5, a tejé 4,6 százalékkal csökkent. A szeszes italok, dohányáruk átlagosan 1,9, a szolgáltatások 1,1, a ruházkodási cikkek 0,6 százalékkal drágultak.

A tartós fogyasztási cikkek ára nem változott. Az egyéb cikkekért (gyógyszerek, járműüzemanyagok, illetve lakással, háztartással és testápolással kapcsolatos, valamint kulturális cikkek) 4,1, ezen belül a járműüzemanyagokért 11,4 százalékkal . A háztartási energia ára 0,1 százalékkal csökkent.

Az előző hónaphoz képest augusztusban a fogyasztói árak átlagosan 0,4 százalékkal mérséklődtek. Az élelmiszerekért 0,3 százalékkal kevesebbet kellett fizetni, ami meghatározóan az idényáras élelmiszerek (burgonya, friss zöldség, gyümölcs) 4,7 százalékos árcsökkenésének a következménye. (E csoport nélkül számítva az élelmiszerek ára átlagosan 0,3 vkal nőtt.) A sertéshús 2,7, a cukor 2,4, a sajt 0,8 százalékkal drágult.

A szeszes italok, dohányáruk ára átlagosan 0,1 százalékkal nőtt. A szolgáltatásokért szintén 0,1 százalékkal többet kellett fizetni, ezen belül – a nyári főszezonból adódóan – az üdülési szolgáltatásokért 2,5 százalékkal. A háztartási energia és a tartós fogyasztási cikkek ára összességében nem változott. Az egyéb cikkekára 1,7, ezen belül a járműüzemanyagoké 3,8 százalékkal csökkent. A nyári kiárusítások következtében a ruházkodási cikkekért 1,5 százalékkal kevesebbet kellett fizetni.