Illegális húsfeldolgozót talált Békés megyében a NAV. A vállalkozás fő tevékenysége a zöldség és gyümölcs nagykereskedelem volt, telephelyein mégis 720 kilogramm feldolgozásra váró fagyasztott és nyers húst, zsírt és pörcöt találtak.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) elektronikus közúti áruforgalom ellenőrző rendszer (ekáer) csoportja a társaság székhelyén és telephelyein tartott ellenőrzés során egy alagsori garázsban kialakított húsfeldolgozásra alkalmas helyiségre bukkant. Innen 302 kilogramm nyers hús, 143,5 kilogramm fagyasztott hús, 76 kilogramm dobozos zsír, 191,2 kilogramm zsír és pörc került elő, melyeket a kormányhivatal munkatársai lefoglaltak.

A húsfeldolgozás során keletkező melléktermékeket, például a csontot, a helyszínen égetéssel próbálta megsemmisíteni a cég. Az alagsori húsfeldolgozóból különféle hústermékek címkéi is előkerültek, melyek szerint budapesti és debreceni cégek forgalmazzák a termékeket, azonban a címkéken szereplő vállalkozások mindegyike fiktív volt – derül ki a NAV közleményéből.

A cég több bevallását elmulasztotta benyújtani, a pénztárgép forgalmi adatai csak a bevallott bevételének tizedét mutatta. Több esetben valószínűleg nem teljesítette az ekáer bejelentési kötelezettségét, a bejelentett foglalkoztatottjainak száma nem áll arányban a lebonyolított forgalmának nagyságával, több telephelyének címe fiktív volt.

A cég tulajdonosának korábban már volt egy ugyanilyen tevékenységi körrel működő cége, melyet veszteségessége miatt felszámolt. Az akció során a vállalat hátralékai miatt közel kétmillió forint értékben lefoglalták a cég hűtőkamráját a hozzá tartozó berendezésekkel együtt. Az illegális húsüzemmel kapcsolatban álló vállalkozások (szállítók, húsboltok) vizsgálata jelenleg is folyamatban van. (MTI)