Romániában az év végéig halasztaná el a kormány a társadalombiztosítási hozzájárulás visszamenőleges kifizetésének határidejét. Így a nyugdíj előtt állók pótolhatják szolgálati idejüket, azaz ledolgozott munkaéveket „vásárolhatnak”.

Tízezernél is többen fizették már ki visszamenőleg a társadalombiztosítási (tb) hozzájárulásukat annak érdekében, hogy meglegyen a nyugdíjazásához szükséges minimális ledolgozott munkaévük – írja a Krónika.

A megnövekedett érdeklődés miatt a kormány hosszabbítaná a szolgálati idő „megvásárlásának” határidejét. Az érintettek április 27-éig köthetnek szerződést a megyei nyugdíjpénztárral, a munkaügyi minisztérium azonban most sürgősségirendelet-tervezetet nyújtott be annak érdekében, hogy az utólagos pótlásra egészen december 31-éig legyen lehetőség.

Az Országos Nyugdíjpénztár adatai szerint március 10-éig 11 152 társadalombiztosítási szerződést kötöttek Romániában és külföldön élő állampolgárok, akik különböző okoknál fogva nem rendelkeznek a nyugdíjazáshoz szükséges ledolgozott munkaévekkel. A kérvényezők összesen több mint 59 millió lejnyi tb-t fizettek be visszamenőleg a pénztárnak, ezzel gyakorlatilag szolgálati éveket vásároltak maguknak.

A tavaly októberben hatályba lépett 2016/186-os számú jogszabály alapján a pótlás lehetőségével azok élhetnek, akik egy adott időszakban, de sorozatban nem tovább, mint öt évig nem rendelkeztek társadalombiztosítással. Ennek oka lehet például az, hogy feketemunkát vállaltak vagy állástalanok voltak, de nem részesültek munkanélküli segélyben. Az érintettek egy hónap és öt év közötti időszakra köthetnek szerződést, a maximális, fél évtizedes intervallumra vonatkozó társadalombiztosítási hozzájárulás közel 16 ezer lej.

Kerekes Károly, Maros megye volt parlamenti képviselője, a törvény egyik kezdeményezője a Krónikának úgy nyilatkozott: a jogszabály megalkotásakor azokra volt tekintettel, akik valamilyen okból életük egy bizonyos szakaszában nem tudták fizetni a társadalombiztosítást.

Elsősorban azokra gondolt, akik munkanélküliek voltak, de nem jogosultak a segélyre, illetve akik külföldön vállaltak feketemunkát. Ezek a személyek gyakran önhibájukon kívül nem törlesztették a tb-hozzájárulást, hiszen nem volt semmilyen jövedelmük, vagy átverték őket külföldön.