Számláik ellenőrzése révén az egészségügyi szolgáltatók részéről elkövetett csalásokra segítettek fényt deríteni a páciensek Szlovákiában. A törvény értelmében bárki kérvényezhet számlakivonatot.

„Egy biztosítottunk révén egy szakorvos részéről elkövetett csalásra sikerült fényt deríteni, aki több mint 50 ezer euró összértékben írt ki fiktív vényeket. Egy másik orvos 89 ezer eurós fiktív szolgáltatást számlázott ki. Ez utóbbi esetben büntetőeljárás kezdeményezését is fontolgatjuk” – közölte Beata Havelková, az Általános Egészségbiztosító (VšZP) egészségügyi és felügyeleti osztályának vezetője.

A biztosító ügyfelei által a számlák ellenőrzését követően benyújtott indítványok 30 százaléka megalapozott volt – írja a hirek.sk.

„Különféle, gyógyszerekkel, egészségügyi segédeszközökkel, vagy adott esetben más egyéb egészségügyi ellátással, például rendszeres orvosi vizsgálatokkal kapcsolatos csalásokról van szó” – magyarázta a Dôvera magán egészségbiztosító tapasztalatait a biztosító PR menedzsere, Branislav Cehlárik.

Az esetek közül egy pozsonyi fül-orr-gégész esetét emelte ki, aki az egyik bevásárlóközpontban nyitott rendelőt, ám később bezárta, majd egy újat nyitott. „Ennek ellenére továbbra is folytatta az előző rendelőt látogató betegek egészségügyi ellátásával kapcsolatos egészségügyi kimutatást, noha azok már nem is látogatták a rendelőjét. Hat indítvány érkezett a biztosítottak részéről és megállapítottuk, hogy az orvos ezáltal 20 ezer eurós kárt okozott nekünk. Az eset odáig fajult, hogy büntetőfeljelentést tettünk az orvossal szemben” – mondta Cehlárik.