A szlovákiai pékek egyetértenek a hétvégi, éjszakai és ünnepnapokon történő munkavégzésért járó bérpótlék emelésével, de állítják, a helyzetük átfogó rendezést igényel.

A Pékek Tanácsa, amely 12 ezer sütőipari alkalmazott érdekeit képviseli egyetért a pékségek alkalmazottait érintő pozitív módosításokkal, de a javasolt pótlékemelés további intézkedések nélkül a sütőiparra nézve megsemmisítő hatású lehet – mondta Vladislav Baričák, a Pékek Tanácsának képviselője.

A pékek azt állítják, hogy folyamatosan termékeik alacsony áraival, valamint a szakképzett alkalmazottak hiányával, a befektetési adóssággal és a szolgáltatások, illetve az alapanyagok növekvő áraival kell küszködniük – írja a hirek.sk.

Ha emelkednek a bérpótlékok, a pékek módosítják termékeik árát, vagy korlátozzák a friss péksütemények hétvégi és éjszakai gyártását.

Az ünnepnapokon végzendő munkáért járó bérpótlék a szlovák alkalmazottak átlagkeresetének jelenlegi 50 százalékáról annak 100 százalékára emelkedik.

Az Irány-Szociáldemokrácia (Smer-SD) új bérpótlékot is bevezetne, amely a szombaton és vasárnap végzendő munkáért járna – azt az alkalmazott a bére mellett legalább a minimális órabér összegében kapná meg. Jövő év májusától ez a bérpótlék 2,759 euró lenne.