A pozsonyi repülőtérről a nyári idényben körülbelül 2000 charterjárat indul. A repülőtér figyelmezteti az utasokat, hogy kerüljék el a leggyakoribb hibákat.

Veronika Ševčíková, a pozsonyi M. R. Štefánik repülőtér szóvivője szerint előfordul, hogy az utasnak nem érvényes az útlevele, ezt csak a check-in pultnál veszi észre. Az is előfordul, hogy az útlevél még érvényes, de nem elég hosszú ideig. Ebben az esetben az utas nem szállhat fel a gépre – írja a hirek.sk.

Ha Egyiptomba vagy Ománba utazunk, az útlevélnek még hat hónapig érvényesnek kell lennie, és vízumot odaérkezéskor kap az utas. Ha az Egyesült Arab Emirátusokba utazunk, a hazaérkezés után fél évig érvényesnek kell lennie az útlevélnek, vízumra viszont az adott országban nincs szükség.

Gondot okozhat az utasok számára a gyermek érvénytelen vagy nem elegendő ideig érvényes útlevele is.

Vigyázni kell arra is, hogy a nők esetében ugyanaz a vezetéknév legyen a repülőjegyen, mint ami az útlevélben vagy a személyazonossági igazolványban van. Ha nem egyezik a vezetéknév, az utas nem utazhat el.

Amennyiben egy nő közvetlenül az esküvője után utazik nyaralni, és még nincs az új vezetéknevét tartalmazó személyazonossági igazolványa vagy útlevele, akkor az utazási irodában vagy a repülőjegy vásárlásakor lánykori nevét kell feltüntetnie.

Fontos az is, hogy az utasok időben érkezzenek a reptérre, a repülőgép indulása előtt legalább két órával. Az utast akkor sem engedik felszállni a repülőgépre, ha ittas vagy drogozott.