Újra átment a román parlamenten a jogszabály, ami lehetővé teszi az önkormányzatoknak, hogy megvásárolják a bajba jutott hitelesek lakását, majd azt kedvezményes áron bérbe adhassák nekik.

Nagy segítséget kaphatnak a bajba jutott ingatlanhitelesek, amikor Klaus Johannis államfő kihirdeti a képviselőház által kedden döntéshozó testületként elfogadott jogszabályt – írja a Krónika.

A jogszabály lehetővé teszi, hogy az önkormányzatok megvásárolják az ingatlanokat, amelyek lakói nem tudják törleszteni jelzáloghiteleiket, így a bank elvenné otthonukat, ők pedig utcára kerülnének.

A kezdeményezést az elmúlt parlamenti ciklusban iktatták az RMDSZ parlamenti képviselői, de az elfogadását követően tavaly decemberben Klaus Johannis államelnök visszaküldte azt megfontolásra a két ház elé.

A román parlament kedden újra megszavazta a törvényt, miután eleget tett az államfő jogszabály-felülvizsgálati kérésének.

A jogszabály kiszélesíti az önkormányzatok hatáskörét megteremtve a jogi lehetőséget arra, hogy saját maguk dönthessenek arról, mit tesznek a jobb életfeltételek megteremtéséért.

A jogszabály felsőházi vitája során szabályozták azt is, hogy ezután az önkormányzatok árverésen legtöbb 100 négyzetméteres ingatlant vásárolhatnak a bajba jutott hitelesek segítésére, ezt eddig egy 2008-tól hatályos előírás tiltotta.

Az önkormányzatok 5 éves bérleti szerződések alapján adhatják ki majd ezeket a lakásokat az érintetteknek, és a lakbér értéke nem haladhatja meg a család havi nettó jövedelmének 10 százalékát”.