Az Európai Parlament frakcióvezetői a szerdai plenáris ülésen reagáltak a Donald Trump által múlt pénteken kiadott elnöki rendeletre, amelynek értelmében hét állam polgárai nem utazhatnak be az Egyesült Államokba.

Federica Mogherini, külügyi főképviselő üdvözölte, hogy az amerikai hatóságok tisztázták: európai állampolgárokra akkor sem vonatkozik a rendelet, ha valaki a tiltólistán lévő országok útlevelével rendelkezik. „Ettől még nem változik a véleményünk a rendeletről. […] Az EU nem küld vissza senkit, aki nemzetközi védelemre szorul” – mondta a főképviselő.

„Trump választott elnök és mi párbeszédet akarunk. Ha azt mondja, az illegális migráció és az iszlám szélsőségesek ellen harcol, egyetértünk vele. Csakhogy a tilalom nem erről szól. Az egyes országokkal és népekkel szembeni általános gyanakvás idegengyűlölethez vezet” – mondta Manfred Weber, a néppárti frakció német vezetője, aki hozzátette: az USA mindig a szabadság és jogok hazája volt, most viszont épp az elnök áll ki a kínzás mellett. „Így az állam maga is bűnözővé válik” – fogalmazott.

Gianni Pittella (S&D, Olaszország) szerint ez támadás az európai jogi kultúra és alapvető értékek ellen. „Legyünk őszinték: az utazási tilalom nem a terrorizmus elleni harc eszköze. Ez egy demagóg hazugság, mivel a rendelet csak bizonyos országokat sújt, azokat viszont megkímél, amelyekkel Trump üzletel. Felszólítom a légitársaságokat, hogy ne utasítsák el a tilalom alá eső utasokat. Amíg a tilalom érvényben van, el kell kerülni, hogy Trump az EU-ba látogasson. Az ajtó számára zárva!” – mondta a frakcióvezető.

Syed Kamall (ECR, Egyesült Királyság) úgy vélekedett, hogy „ez az önkényes intézkedés azt az üzenetet küldi, hogy valaki nem lehet egyszerre jó muszlim és egy nyugati demokrácia jó polgára. Ez az ISIS kezére játszik, hiszen ők is pont ezt mondják. Ugyanakkor látnunk kell, hogy az amerikaiak erre a jelöltre szavaztak, aki azt teszi, amit ígért. El kell fogadnunk, hogy ő az elnök; a céljai és politikája a növekvő elégedetlenség következménye.”

„Színtiszta diszkrimináció” – mondta Guy Verhofstadt (ALDE, Belgium), utalva arra, hogy szerinte az USA területén elkövetett támadások elkövetői közül egyik sem a tiltólistán szereplő államok közül kerül ki, így a rendelet csak a populizmust és nacionalizmust táplálja. Európát ugyanezek az erők fenyegetik, tette hozzá, és reményét fejezve ki, hogy a Máltán a hétvégén ülésező európai vezetők szembeszállnak „azzal a marék populistával és nacionalistával, akik el akarnak minket pusztítani”.

Gabrielle Zimmer (GUE/NGL, Németország): „Állítsuk szembe értékeinket Trump megvetésével és szolidáris migrációs politikával mutassuk meg, hogy a menedéket kereső emberek nem ördögök. Mi lett volna Európa demokráciáinak háború utáni sorsa, ha a nácik elől menekülők nem találnak menedéket?”

„Ki gondolta volna, hogy a biztosnak hitt szabadság és jogok ilyen könnyen porladhatnak el? Így pusztulnak el a liberális demokráciák. Legyen az EU a nemzetközi jog, a szabadság és emberi jogok bajnoka – tegyük Európát Trump-ellenes modellé” – mondta Ska Keller, a zöldek német frakcióvezetője.

Nigel Farage (EFDD, Egyesült Királyság) azt mondta, hogy az USA-ban jelenleg „egy igazi demokrata épp azt teszi, amiért megválasztották.” Az európaiak panaszait szerinte amerikai-ellenesség jellemzi és azt javasolta, hogy a nyílt párbeszéd érdekében az EP-be hívják meg Trump elnököt.

Az ENF frakcióvezetője, a holland Marcel De Graaff felszólította az Európai Tanács és az Európai Bizottság elnökeit, hogy az amerikai elnök példáját követve állítsák vissza a határok nemzeti ellenőrzését. „Tartsuk távol innen a dzsihadistákat, akárhonnan is jönnek!”

Magyar képviselők

Ujhelyi István (S&D, MSZP): „Azért van szükség demokratikus játékszabályokra, hogy a közösségek megálljt tudjanak parancsolni a fékevesztett hatalomgyakorlóknak. Trump kirekesztő és antidemokratikus lépései ellen fel kell lépni, a normalitás védelmi mechanizmusai az amerikai jogrendben ezt egyelőre meg is tudják tenni. Sajnos, ugyanez már nem mondható el az Orbán-kormányról, amely szinte minden ehhez hasonló intézményt megszüntetett vagy maga alá hajtott.”

Szanyi Tibor (S&D, MSZP): „Az EP tiltakozása nagyon is indokolt, hiszen Trump otromba lépése – amellett, hogy nyilvánvalóan embertelen és illegális, a diszkrimináció tilalmába ütközik – Európát is sújtja: feltüzeli a szélsőségeseket, itt is növeli a terrorveszélyt, miközben lovat ad Orbán és a hozzá hasonló idegen- és menekültellenes politikusok alá.”

Niedermüller Péter (S&D, DK): „A Trump adminisztráció beutazási tilalma nemzetközi jogi szempontból elfogadatlan, embertelen és veszélyes populizmus. Az intézkedés számos kettős állampolgárságú európai polgárt is érint. Az Európai Uniónak, amely a jogállam, az emberi jogok és a demokrácia értékein alapul, kötelessége hogy minden jogi, diplomáciai és politikai eszközzel fellépjen ezzel a jogsértő intézkedéssel szemben.”

Jávor Benedek (Zöldek, PM): „Trump elnöki rendelete pökhendi és fölösleges lépés, ami semmilyen módon nem járul hozzá az állampolgárok biztonsággal kapcsolatos jogos elvárásainak teljesítéséhez. Tovább bomlasztja viszont az amúgy is gyenge bizalmat a nemzetközi szintéren és növeli a konfliktusok esélyét. Nem csak jogszerűtlen tehát, és ellentétes az emberiességgel, hanem egész egyszerűen ostoba, értelmetlen és eredménytelen.”