Maximum húsz vendéget fogad egyidőben a medinai Apponyi Kiskastély. A pihenésre vágyók a tulajdonosokkal egy fedél alatt élvezhetik a kastélyéletet. Horváth Csilla társtulajdonos-szállodaigazgató a KamaraOnline-nak elárulta, hogy kedvence a nagyon vagány Nagy tömlöc szoba. Arról is beszélt, milyen meghatározó élmény volt, amikor találkozott Bella kisasszonnyal.

– A Historic Hotels of Europe svéd, norvég, ír, görög kastélyok társaságában az Európai TOP 10 kastély közé választotta 2017-ben az Apponyi Kiskastélyt. 2016-ban pedig itthon az Év Szállása lettek minőségi kategóriában. Minek tulajdonítja a sikereket?

– 2011-ben nyitottuk meg a kastélyt, 6 szobával és 1 lakosztállyal. Arra gondoltunk, hogy szeretnénk másokkal is megosztani azt az élményt, amit nekünk jelent kastélyban lakni. Kezdetben nem voltak nagy célkitűzések. Elfogadható minőségű szállást és vendéglátást szerettünk volna, illetve azt, hogy a kastély fenn tudja tartani önmagát. Sajnos fel kellett ismernünk, hogy ilyen szálláskínálat mellett ez a mai világban kevés. Ekkor kezdtünk el azon gondolkodni, hogy melyek azok a dolgok, amelyek egyedivé, különlegessé tudnak bennünket tenni, amiért hozzánk jön a vendég és nem egy másik szállodába. Ezen az úton való haladás hozta el számunkra a sikert.

– Mikor vették meg a kiskastélyt? Mi volt az álma: mini hotel, natur hotel, mini Toszkána megteremtése?

– Férjem, dr. Halász Zsolt vette meg a kastélyt 2008-ban. Mindig is vonzódott a kastélyokhoz, a régi dolgokhoz. Másfél éves felújítást követően költöztünk ide. Azonfelül, hogy szerettük volna megosztani másokkal a kastélyban lakás élményét, célszerű volt, hogy hasznosítsuk a kastély szabad szobáit, amelyeket nem használunk. Később, amikor már tudtuk, hogy szeretnénk valami egyedit, valami mást, a natur minihotel elnevezést választottuk. Ez jól tükrözi, hogy néhány szobás hotel vagyunk – bővítést nem is tervezünk – egyidőben maximum 20 főt tudunk vendégül látni. A 3 hektáros parkban kialakítottunk egy konyhakertet, ahol az alapanyagok egy részét magunknak termeljük meg vegyszermentesen. A fűtésről a hőcserélő rendszer gondoskodik, az áram egy részét napelem termeli meg, medencénk solar tetője áram nélkül képes a vizet felmelegíteni. Állataink bio fűnyiróként a park egy részét önfeledten, boldogan nyírják. Tesla elektromos autónkat is igénybe vehetik a vendégeink.

A „Mini Toszkána” elnevezést egyébként nem mi találtuk ki, a vendégeink sokszor mondták, hogy úgy érzik magukat, mintha Toszkánában járnának. Nem mások tollával szerettünk volna ékeskedni, de úgy gondoltuk, ha ezt mások mondták rólunk, miért ne használnánk.

– Milyen érzés az egykori grófi helyen élni?

– Kezdetben nagyon különleges, talán picit félelmetes érzés volt. A vendégek előszeretettel mesélnek a szellemekről, ami az embert, ha szkeptikus is, picit elgondolkodtatja. Még nem sikerült rájönnöm, hogy a vendégek tényleg éreznek-e „dolgokat”, vagy csak a hely szelleme indítja be a fantáziát egyesekben.

– Jelent plusz feladatokat kastélyszállodát igazgatni egy „hétköznapi” hotelhez képest?

– Tapasztalatból nem tudom, hiszen más hotelt még nem vezettem. Arról viszont tudok beszélni, hogy a főiskolán tanultakhoz képest nagyon más. Ráadásul mi elég speciális helyzetben vagyunk, hiszen azon túl, hogy 7 szobás a kastély, még benne is élünk. Így például az esküvőket nem preferáljuk, hiszen ki szeretne minden hétvégén az otthonában mulatságot? A hétvégéink már tavaly is teltházasok voltak, így egy esküvő nem jelent sokkal nagyobb nyereséget, mint egy átlagos hétvége.

– Lehetséges nyereségesen üzemeltetni egy kastélyszállót?

– Úgy gondolom, hogy igen, de közel sem akkora haszonnal, mint egy átlag szállodát. Magasabbak a költségek: például a fűtés a nagy belmagasság miatt, az épület és a kert karbantartása sem olcsó, és még sorolhatnám. Aki ma kastélyt üzemeltet, az biztosan nem a meggazdagodás miatt teszi. Ez inkább egyfajta szerelem.

– Mely saját programjaikra a legbüszkébb?

– A Veteránautós és a Teslás piknik olyan programunk, amely igazán egyedinek mondható. A hölgyek nagy szeretettel vásárolnak veterános élményt az uraknak, amellyel még senkinél sem volt mellényúlás. Kajakozásra és kenuzásra is van lehetőség, a Sió 200 méterre fut a parkunktól. A téli időszakban szauna szeánszokat is tartunk, úgy tűnik, hogy ezek egyre népszerűbbek.

– A vendégeknek milyen látnivalókat ajánlanak Medina közelében?

– Közel 200 programot gyűjtöttünk össze, ezek nagy részét mi magunk is kipróbáltuk már. A hőlégballonozással, jeepes túrával, lovaglással, különböző kulturális programokkal és kastélytúrákkal mindenki megtalálhatja az igényének megfelelőt. Persze ne feledkezzünk meg arról sem, hogy tőlünk 16 kilométerre fekszik Szekszárd, ahol szervezett és egyéni kóstolókon is részt tudnak venni a bort kedvelők. A vendégeknek a programokat e-mailben továbbítjuk címmel, telefonszámmal, így mindenki magának szervezhet. Igény szerint 9 személyes buszt tudunk biztosítani sofőrrel.

– Mire épül a marketingjük? Van a szállodának szlogenje?

– A szlogenünk: „Mini Toszkána Tolnában”, de mint említettem már, ezt a vendégek választották nekünk. Néhány hete is járt nálunk egy úr, aki titokban foglalt a feleségének a szülinapjára. A feleség Toszkánában szeretett volna néhány napot eltölteni, de az úr meglátta a hirdetésünket, és leugrott Pestről, hogy szemügyre vegye a mini Toszkánánkat. Végül a születésnapot nálunk ünnepelték – mindenki nagy megelégedésére.

– Évente hány céges rendezvényt szerveznek? Elsősorban honnan érkeznek a cégek?

– Mivel maximum 7 főt tudunk elhelyezni – hiszen külön szobát és ágyat kell egy-egy főnek biztosítani -, elsősorban felsővezetői tréningekre alkalmas a kastély. Többségében Budapestről és Tolna megyéből érkeznek a vállalkozások.

– Nagyon sok ismert vendégük volt már. Jiří  Menzelhez például milyen emlékek fűzik?

– Nagyon kedves, vicces ember. Legutóbb ősszel járt nálunk. Az egyik alkalommal, amikor itt szállt meg, a padon pihengetett, sütkérezett. A megbeszélt riportra érkezett stábot hirtelen felpattanva nyakon spriccelte szódával. Volt ám csodálkozás és nevetés!

– Hogyan születtek a szobanevek?

– A szobákat a kastély régi lakóiról neveztük el. Például Rezső gróf volt a kastély utolsó lakója. Bella kisasszony, Rezső gróf fogadott lánya tavaly hunyt el, és még volt szerencsénk találkozni vele.

– Van kedvenc szobája?

– Igen, van kedvenc helyem, a Nagy tömlöc szoba. Nagyon vagány, rusztikus, téglából épült szoba, nagy ablakokkal – a kastély legeldugottabb részén található.

– Van valamilyen kapcsolat a korábbi tulajdonosok leszármazottaival?

– Igen. Két éve megkeresett egy hölgy, aki Bella kisasszony gondozója volt, hozott fényképet Bellikéről. (Ő így hívta). Néhány nap múlva meglátogattuk Bella kisasszonyt bécsi otthonában. Nagyon megható találkozás volt. A vele való találkozás sok mindent megváltoztatott. Ugyanis a történelemmel kapcsolatban mindig is voltak kételyek bennem: mi történt és hogyan, mi igaz és mi nem? Ez a találkozás megadta a választ a kérdéseimre és kételyeimre. Bella kisasszony olyan képeket mutatott, amelyeket mi  korábban soha nem láttunk. Fantasztikus élmény volt!

– Hányan dolgoznak a kastélyban? Hogyan választanak munkatársakat?

– Összesen heten vagyunk. Van, aki már a kezdetektől itt dolgozik. Számomra az a legfontosabb, hogy egy embernek milyen a személyisége, a szakmai dolgok többsége ugyanis tanítható. Van olyan kollegánk, aki szakácsból lett felszolgáló. Nem bírta a konyhában a bezártságot és azt, hogy nincsenek körülötte emberek. Ezért nem is hozta az a szintet, amit elvártunk tőle. Felszolgálóként viszont imádják a vendégek és Ő is jól érzi magát, ami lehet, hogy furcsán hangzik, de nagyon fontos. Ha egy dolgozó nem érzi jól magát egy munkahelyen, akkor nem tud megfelelően teljesíteni, és minden egyéb képessége elvész. Kellő szabadságot és jólétet biztosítunk a kollegáknak, van, aki ezzel él – és van, aki visszaél. Az utóbbiak már nem dolgoznak nálunk.

– Mire a legbüszkébb?

– Nagyon büszke vagyok arra, hogy még a legnehezebb időkben is kitartottunk és nem adtuk fel. Voltak kemény hullámvölgyek, amikor azt mondtam, hogy most elég volt, nem csinálom tovább! Ilyen volt például, amikor főszezonban felmondott egy szakács, vagy egy teltházas hosszúhétvége előtt egy kolléga bedobta a törölközőt, és többet soha nem láttuk. De aztán valahogy erőt merítettünk, felálltunk és csináltuk tovább. Visszatekintve, erre vagyok a legbüszkébb.

– Külföldön betér kastélyszállodákba? Tervezi például az idei TOP európai kastélyhotel valamelyikének meglátogatását?

– Utazáskor mindig olyan helyet választunk, amiből tanulhatunk, fejlődhetünk, és persze ahol feltöltődhetünk. A fő szempontunk, hogy kicsi, régi és természetesen igényes legyen a hely. Idén nem tervezzük, hogy külföldi kastélytúrára utazunk, de a hazai kastélyszállodák egy részében már jártunk, és ezeket mindig szívesen látogatjuk.

– Haladnak a korral, már e-autó töltőjük is van. A következő években milyen fejlesztésekben gondolkodik?

– További e-töltők telepítését tervezzük, így a 7 szobához már összesen 5 lesz. Napelem-fejlesztések is járnak a fejünkben, remélem, hamarosan erre is sor kerülhet.

– Mikor lettek a Magyar Kastélyszállodák Szövetségének a tagja? Miért léptek be?

– Két éve lettünk tagok. Már korábban is szerettem volna csatlakozni, de akkoriban még minimum 10 szobás helyeknek lehetett, így nem volt rá lehetőségünk. A szabályok változásával végre csatlakozhattunk. Nagy megtiszteltetés a szövetség tagjának lenni! Jó érzés tartozni valahova, ahol emberek hasonlóan gondolkoznak és közösek a céljaink. Együtt nagyobb eredményeket, sikereket érhetünk el, mint egyedül. Szeretnénk, hogy az emberek úgy járjanak „kastélyozni” mint „wellnessezni”. Továbbá az is célunk, hogy a kastély szó hallatán a minőség érzése társuljon.

Ma már Guszti levesei viszik a pálmát

A szakács, Bónyai Gusztáv egy környékbeli étteremből került a Kiskastélyba. Két gyermekes családapa, a szomszéd faluban él, igazi lokálpatrióta. Kezdetben nem volt könnyű helyzetben, mert merőben más elvárásokat támasztottak vele szemben, mint ahogy dolgozott a korábbi munhahelyein. Horváth Csilla így beszél a kezdetekről: „Emlékszem az első levesére, amely a megszokott éttermi elvárások szerint készült. Kérdeztem, hogy miért ilyen kevés benne a zöldség? Azt a választ kaptam, hogy ennyi a norma. Ma már kijelenthetem, hogy Guszti levesei viszik a pálmát, vendégeink véleménye szerint is. Mert ez az Apponyi norma!”

Bónyai Gusztáv rendkívül elfoglalt, de így is talált időt, hogy válaszoljon a kérdéseinkre.

– Mióta dolgozik a Kiskastélyban?

– 2014. szeptembere óta.

– Hányan dolgoznak a Pajtaétterem konyháján?

– Egymagam vagyok.

– Milyen konyhát visz?

– A nagyanyáink magyar ízeiből, a mediterrán-, a keleti-, illetve a fine dining elemekből összegyúrt konyhánk egyik kategóriába sem illeszthető: ez vagyunk mi!

– Van jelentősége az étlap összeállításakor, hogy kastélyban dolgozik?

– Természetesen van! Próbálok idény jellegű ételeket készíteni, friss alapanyagokból, amelyeket a kertünkben termesztünk. Vegyszer- és adalékanyag mentes alapanyagok beszerzésére törekszem. A minőség az elsődleges szempont.

– Mi volt az eddigi legspeciálisabb rendelés, a legnehezebb feladat?

– Egy 50 fős rendezvényt, 4 fogással, tányérszervízzel nem egyszerű egyedül, egy konyhalánnyal végig vinni!

– Mi a kedvenc étele?

– Édesanyám gulyáslevese.

Így készül a Gulyásburger

Kezdésnek burgonya tócsnit készítünk (reszelt krumpli, vöröshagyma, só, bors, liszt és tojás keveréke). Ezután felteszünk egy hús nélküli gulyáslevest (lecsós pörkölt alap sárgarépa, fehérrépa, só, bors, fokhagyma, őrölt paprika, őrölt kömény). Ha már kellőképpen megpuhultak  a zöldségek, botmixerrel összeturmixoljuk az egész levest, majd tejfölös habarással mártás állagúra sűrítjük. Ezután húspogácsát készítünk. Darált marhahúshoz aprított zsírszalonnát, vöröshagymát, őrölt borsot, sót, friss lestyánt teszünk, majd összekeverjük és húspogácsát formázunk belőlük. Most a zöldségek következnek. Bébirépát, póréhagymát, kisméretű paprikát és koktél paradicsomot konfitálunk. (Bő zsiradékban kis hőfokon sütjük.) Összeállítjuk a burgert. Kisütjük a tócsnikat és a hús pogácsákat, ezután a gulyás mártásból egy merőkanálnyit leveses tányérba merünk, egy tócsnit belehelyezünk, majd kerül rá egy húspogácsa és ismét tócsni. Végül a konfitált zöldségeket a burger tetejére helyezzük. Jó étvágyat!

Imádták a „bolond” grófot

1850-ben került a Bezerédjektől az Apponyiak tulajdonába az 1835-ben épült kastély. Utolsó lakója Dr. Gróf Apponyi Rezső: 1882-ben a hőgyészi kastélyban született, jogi doktorátusa után a király személye körüli minisztérium fogalmazója, majd titkár és császári-királyi kamarás lett. Az első világháborúban 2 évig a fronton, majd a Monarchia stockholmi nagykövetségén dolgozott attaséként.

1915-ben Bécsben feleségül vette báró Holt Franciskát, és modernizálták, bővítették a medinai úrilakot az ifjú pár számára. 1918-ban visszavonult medinai birtokára. A „Bolond” gróf – így is hívták a medinaiak. Imádta a lovakat, a vadászatot, az utazást, a kártyázást. Egy júliusi éjszakán, 1939-ben itt halt meg.

Az 1951-es államosítástól 2002-ig általános iskolának adott otthont az épület.

Szerdahelyi Csaba

Fotók: Apponyi Kiskastély