A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara is támogatja a gazdák földvásárlási törekvéseit. A szervezet szerint piaci alapon, a jelenlegi jogszabályok betartása mellett kell ösztönözni a földvásárlást – írja a Napi Gazdaság.

A több mint 350 ezer gazda érdekeit képviselő Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) is kiáll a gazdák állami földvásárlását támogató javaslat mellett.

Győrffy Balázs, a szervezet elnöke a Napi Gazdaságnak elmondta, hogy a kamara szerint a gazdák földvásárlását a jelenlegi jogszabályok betartásával, piaci árak mellett, kedvezményesen elérhető hitelprogrammal kell segíteni.

Győrffy szerint a kormányzati segítségre azért is szükség van, mivel a magyar termőföldvagyon könnyen külföldi kézbe kerülhetne, ha társas vállalkozások is szerezhetnének földtulajdont. A kamarai elnök szerint a javaslat távol tartja a spekulációs tőkét.

Jakab István, a tervezetet előkészítő Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Országos Szövetségének (Magosz) elnöke korábban elmondta, hogy már idén ősszel szeretnék elindítani a gazdák földvásárlását lehetővé tévő programot. Ennek részeként a földműveléssel foglalkozó, helyben lakó termelők a ma használt állami földterületeket bérlés helyett a tulajdonukba vennék.