Az EU-ban az emberek egyre növekvő többsége tekint derűlátóan az Európai Unió jövőjére – derül ki a szerdán közzétett Eurobarométer-felmérésből.

Majdnem többségbe kerültek azok is, akik saját országuk gazdasági helyzetével kapcsolatban is bizakodóak. Jóllehet változatlanul nagyok a különbségek a tagállamok között, a nemzeti gazdaság helyzetének pozitív értékelése egyre inkább teret nyer 22 tagállamban, köztük Magyarországon is (41 százalék, +11 százalékpont). Szintén növekszik az Európai Unióba vetett bizalom – 42 százalékkal 2010 óta jelenleg áll a legmagasabb szinten, Magyarországon 46 százalékot ér el –, az euró támogatottsága pedig 2004 óta most a legerősebb, Magyarországon is eléri az 52 százalékot. Végül az európaiak 68 százaléka érzi magát uniós polgárnak, ami e mutató tekintetében a valaha elért legmagasabb arány. Magyarországon ennél is többen, a válaszadók 70 százaléka érzi magát uniós polgárnak.

Ami az EU előtt álló aktuális kihívásokat illeti, a válaszadók most elsőként a terrorizmust említik (44 százalék, +12 százalékpont 2016 ősze óta). A bevándorlás, ami 2015 tavasza óta a legaggasztóbb jelenségek közé tartozott, most a második leggyakrabban említett kihívás (38 százalék, –7 százalékpont), messze megelőzi a gazdasági helyzetet (18 százalék, –2 százalékpont), a tagállamok államháztartásának állapotát (17 százalék, nem változott) és a munkanélküliséget is (15 százalék, –1 százalékpont).

A magyar válaszadók is a bevándorlást (60 százalék) és a terrorizmust (55 százalék) említették leggyakrabban az EU előtt álló kihívásokra vonatkozó kérdésre – mindkettőt az EU-s átlagnál jóval nagyobb gyakorisággal említik a magyar válaszadók. A Magyarország előtt álló kihívásként viszont leggyakrabban az egészségügyi és szociális biztonságot jelölték meg a magyar megkérdezettek (41 százalék).

Ezenfelül tizenegy nem uniós országban – amelyekben először került sor Eurobarométer felmérésre – a válaszadók többsége arról számol be, hogy pozitívan látja az EU-t.