Tíz középiskolásból négy már bankkártyával költi a szüleitől kapott zsebpénzt, kétharmaduk pedig, ha tud, félretesz a későbbi kiadásokra.

A megkérdezettek 36 százaléka kap rendszeresen fix összegű zsebpénzt, míg 45 százalékuk csak alkalmi jelleggel – derül ki az OTP Bank felkérésére készített felmérésből, amelyben 14-18 éves, középiskolás fiatalok pénzügyeit vizsgálták. A diákmunka ebben a korcsoportban még nem jellemző, a megkérdezettek kevesebb mint ötöde dolgozik, hét százalékuknak pedig semmilyen bevétele nincs. A vizsgált nagyvárosokban élő fiataloknál a havi zsebpénz összege átlagosan körülbelül 18 ezer forint. A diákok kétharmada hetente kap költőpénzt, egy alkalommal átlagosan 1-5 ezer forintot. Karácsonyra, vagy a születésnapjukra átlagosan 8500 forintot kapnak a diákok ajándékba.

Annak ellenére, hogy a gyerekek elsősorban a szülőktől kapják a zsebpénzüket, annak felhasználási módját nem minden esetben beszélik meg velük. A 14-15 évesek fele, míg a 16-18 évesek már csak harmada kéri ki a szülei tanácsát, vagy számol be arról, hogy mire ment el a pénz. A 14-18 évesekre már jellemző a takarékoskodás, igyekeznek félretenni a pénzükből, hogy később egy drágább műszaki cikket (például telefont) vagy fesztiváljegyet vásároljanak belőle. A jobb anyagi helyzetben élő családok gyermekei úgy gondolják, több zsebpénzt is kaphatnának, míg az alacsonyabb jövedelmű családból származók tisztában vannak a család lehetőségeivel és nem kérnének többet a szüleiktől.

A megkérdezettek több mint 40 százaléka rendelkezik bankkártyával. A fiatalabb, 14-15 éves korcsoport kisebb része rendelkezik kártyával, de minden második 16-18 évesnek már van plasztikja. Maga a bankkártya használat nem idegen a 14-18 éves korosztálytól, hiszen például a fesztiválok is készpénzmentesek. Ezért a fiatalok pénzügyi tudatosságának növeléséhez a szülők is hozzájárulhatnak azzal, hogy a zsebpénzt, a szülinapi és karácsonyi ajándékösszegeket a gyermekük bankszámlájára utalják – mondja Takács Domokos. Az OTP Bank bankkapcsolati főosztályának vezetője szerint a tinik könnyebben hozzászoknak a pénz kezeléséhez és a takarékosság gondolatához, ha például a bankkártyájukon a szülők napi költési limitet állítanak be. A plasztik a kényelem mellett biztonságosabb is mint a készpénz.

A tizennyolc éven aluli kártyabirtokosok szívesen vásárolnak boltban (58 százalék), de sokan választják az online áruházakat is (44 százalék). A felmérésben résztvevő fiatalok 55 százaléka elsősorban készpénzfelvételre használja bankkártyáját. A vizsgált 14-18 évesek kétharmada szívesebben fizet készpénzzel, a kártyát ritkán használják, mindössze 39 százalékuk veszi elő heti rendszerességgel. Szignifikáns a különbség a fiúk és lányok bankkártya használati szokásai között: a fiúk többször vesznek fel pénzt ATM-ből, mint a lányok, de gyakrabban is használják a kártyát. A lányok esetében viszont a készpénzfelvétel kevésbé meghatározó, ők inkább offline vagy online vásárláshoz veszik elő a bankkártyájukat.