Egy fiatal nő, amikor megpályáz egy állást jó eséllyel szembe fog találkozni azzal – nyíltan vagy burkoltan -, hogy a munkáltató szeretné kideríteni gyermekvállalási terveit.

Az érdeklődés érthető, ha abból a gazdasági szempontból nézzük, hogy egy új kolléga kiválasztása, betanítása költséges folyamat, és senki nem szeretne úgy járni, hogy utána mégsem tölti be a munkavállaló a munkakörét. Ugyanakkor ez erősen diszkriminatív – írja a HRPortálon Blaskó Anna HR szakértő.

A szociológus-közgazdász találkozott a munkaerő kiválasztását végző kolléganővel, akinek rutinja volt, hogy ellenőrizte a jegygyűrű meglétét az ujjakon. Igaz, tud nem egy olyan álláskeresőről is, aki levette azt az interjú idejére.

Egy állásinterjún nem kérdezhetik meg sem nyíltan, sem burkoltan, hogy milyen terveid vannak a gyermekvállalást illetően, vagy vannak-e már gyerekeid. És ha már megkérdezték, akkor nem vagy köteles válaszolni – hívja fel a figyelmet Blaskó Anna.

Ha valaki úgy érzi, hogy nem befolyásolja negatívan a kérdés megválaszolása az interjú kimenetelét – vagy mindenképpen vállalja az illető a terveit -, akkor nem érdemes konfrontálódni és kikerülni a válaszadást.

Amennyiben viszont úgy látja, hogy gyermekvállalási tervei és gyerekei száma nem tartozik a megpályázott munkakörhöz, akkor udvariasan, de határozottan utasítsa vissza a kérdés megválaszolását. 

Például ilyesmivel: „Az igazat megvallva még nem is gondolkodtam ezen. Jelenleg, így hogy álláskeresésben vagyok, a magánéletem másodlagos dolog a karrierterveimhez képest. Most arra koncentrálok, hogy megtaláljam azt a munkáltatót, ami ebbe a képbe beleillik.”

Ezzel át is lehet terelni a témát arra, hogy milyen a jelentkező számára az ideális munkahely.