A magyar mezőgazdaság idei teljesítménye 8,5 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, a bővüléshez a növénytermesztési termékek termelése nagyobb, az állattenyésztés kisebb mértékben járult hozzá. Nagyrészt az agráriumnak köszönhetően lett egy kicsivel jobb a harmadik negyedéves GDP-adat.

A növénytermesztés kibocsátásának volumene közel 13 százalékkal emelkedett. A kukoricakibocsátás több mint harmadával nőtt, de a búza és az árpa is emelkedő volumennel járult hozzá a bővüléshez. A gabonafélék kibocsátása összességében közel ötödével haladta meg az előző évit. A napraforgó és a repce volumene is tekintélyes mértékben emelkedett, így az ipari növények kibocsátása összességében több mint ötödével nőtt.

A takarmánynövények és kertészeti termékek kibocsátása az előző évihez képest nem változott jelentősen. A gyümölcsféléké ezzel szemben kis mértékben, a burgonyáé viszont számottevően csökkent. Utóbbinak jelentős árfelhajtó hatása is volt – közölte a KSH.

Az élő állatok kibocsátása 3,9, az állati termékeké 1,2 százalékkal bővült, az állattenyésztés teljes termelési volumene összességében 3,1 százalékkal emelkedett. A baromfi, a sertés, a szarvasmarha, az állati termékek közül pedig a tej kibocsátása is nőtt. Utóbbi áresése az előző évihez hasonlóan folytatódott, ami az egész termékcsoport árszínvonalát visszavetette.

A mezőgazdasági ágazat (szolgáltatásokkal és másodlagos tevékenységekkel együtt számolt) kibocsátásának értéke folyó alapáron 5,3 százalékkal nőtt. A volumen 8,5 vos emelkedése mellett az árak 2,9 százalékkal mérséklődtek. A növénytermesztési és az állattenyésztési termékek áresése is hasonló volt. A folyó termelőfelhasználás volumene kissé emelkedett (2,4 százalék), árindexe hasonló mértékben, de ellentétes irányban változott. Az első adatok alapján a ráfordítások minden lényeges összetevője bővült.

A bruttó hozzáadott érték előző évi áron 17, folyó áron pedig 13 százalékkal emelkedett. A mezőgazdaság éves munkaerőegységben kifejezett munkaerő-felhasználása 2,2 százalékkal csökkent. A termelési tényezők jövedelme 16, a vállalkozói jövedelem 22 vkal haladta meg a 2015-ös adatot. A termelési tényezők munkaerőegységre jutó reáljövedelme („A” mutató) 16 százalékkal emelkedett.

Amint arról beszámoltunk: az idei harmadik negyedévben a magyar gazdaság teljesítménye 2,2 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. Első becslésében a KSH még kereken két százalékos GDP-bővülést mért, a javulást elsősorban a kedvezőbb mezőgazdasági teljesítmény magyarázza.