A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara tagjai számára vezetékes földgáz-beszerzéssel kapcsolatos tendert indít az év első felében a 2018/2019. gázévi energiaköltségek csökkentésére.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) közepes-, és nagy, legalább közel 10.000 m3 nagyságú éves gázfogyasztással rendelkező tagjai számára vezetékes földgáz beszerzésével kapcsolatos tendert indít 2018. első felében.

A kezdeményezés eredményeként a kamarai tagok alacsonyabb gáz- és rendszerhasználati díjakkal és kedvezőbb szerződéses feltételekkel juthatnak majd gázenergiához.

A gázfogyasztási szokások, illetve igények megismeréséhez, így a tender feltételeinek kialakításához felmérés indult a kamarai tagok körében a NAK portálján 2018. február 14-től március 14-ig. Az e-irodán történő bejelentkezés után a „Kamara” menüpont „Vezetékes földgáz kérdőív” almenüpont alatt található meg az on-line kitöltendő kérdőív.

A felmérés keretében néhány információ, illetve fogyasztási adat megadása szükséges, továbbá a kereskedelmi szerződéseket és a csatlakozási, hálózathasználati szerződéseket (vagy titoktartási kötelezettség fennállása esetén az ezek alapján kitöltött táblázatot) kell feltölteni.

A beérkezett energetikai adatokból a NAK szakértői energetikai adatbázist hoznak létre, amely alapján megtörténik az egyes, különböző fogyasztási szokásokkal és szerződéses feltételekkel rendelkező fogyasztók szegmentálása, valamint a szegmensenkénti gázmennyiség meghatározása.

Piacfelmérési célzattal a kereskedőktől előzetes árajánlatok bekérése, majd a tenderfelhívás részleteinek kialakítása, végezetül a tender kiírása történik meg. A tender kiírására az elérhető gázár-piaci prognózisok alapján kiválasztásra kerülő a legalacsonyabb várható gázárral rendelkező hónap alapján kerül sor.

A tenderen legjobb feltételeket biztosító, nyertes energiakereskedővel a tenderen résztvevő kamarai tagok egyénileg szerződnek le, amennyiben a legkedvezőbb érvényes kereskedői árajánlat szerinti áraknál – összköltség szemléletben – alacsonyabb árak és kedvezőbb feltételek alakulnak ki a tenderen.