Székelyföldi szálláskeresésben nyújthat hatékony segítséget az idén nyáron beindított Smart Mediator ügyfélszolgálat – az egy hónapos tesztelés után az üzemeltető elégedett az eredményekkel.

Gassner Wolfgang, a csíkszeredai Tourist Informator cég menedzsere a Krónika megkeresésére elmondta: a Székelyföld Desztináció Menedzsment Klaszterrel közösen építik ki a rendszert.

Minden szállás- és programkeresési, csoportos ajánlatkérésre vonatkozó kísérletet végigkövetnek, a rendszerbe bekerülő szállásadók, szolgáltatók kapnak egy ingyenesen hívható telefonszámot, ami az általuk működtetett call centernél cseng ki.

A rendszer egyfajta recepciósként működik, első lépésben ők próbálják lemenedzselni a kéréseket, de egy gombnyomással a keresett panziót is kapcsolni tudják, hogy további információkkal szolgáljon, vagy egyeztessenek a részletekről.

Ezzel mindenképpen lerövidítik a válaszadási időt, hiszen az online foglalások esetében a kisebb szolgáltatóknál gyakran több napot is várnia kell a vendégnek, amíg elektronikus levelére választ kap, megerősítik a foglalását, vagy közlik, hogy épp akkor nincs szabad hely. Jelenleg egyetlen személy foglalkozik a közvetítéssel, így az esti órákban, a hétvégeken nincs szolgáltatás.

Gassner Wolfgang elmondta, mindenképpen fejleszteni kell a rendszert. Eddig a Hargita megyei önkormányzattól kaptak ígéretet, hogy alkalmaznak még egy mediátort, ugyanakkor szükség lenne a szállásadók naprakész visszajelzésére, hogy ha nincs szabad szobájuk, akkor feleslegesen ne kapcsolják hozzájuk a szálláskeresőket.

Folyamatosan frissíteni kellene a különböző vendéglátói és turisztikai honlapokat, hiszen a látogató nem tér vissza, ha mindig ugyanazt a tartalmat találja. Van olyan lap, ahol még mindig téli képek vannak.

Az egy hónapos teszt alatt 53 foglalást véglegesítettek a rendszeren keresztül, ezek összértéke 23 284 lej. Egy hónap leforgása alatt összesen 889 hívás érkezett a call centerbe, 557 hívást kapcsoltak, és 473 esetben a mediátor visszahívta a turistát vagy a panziókat. Több mint 6000 SMS-t is küldtek, 52 ajánlatkérés ment ki 4923 panziónak címezve. A legtöbben Törcsvár, Parajd és Borszék iránt érdeklődtek.