Ötvenezer eurós támogatást kapnának saját vállalkozás indításához a külföldről hazatérő román állampolgárok– mondta Claudiu Vrînceanu, a gazdasági minisztérium államtitkára.

A projektet az európai uniós alapokért felelős tárca bonyolítaná le, amely 30 millió eurós költségvetésből gazdálkodna, a finanszírozást pedig EU-s alapokból biztosítanák.

A személyenként maximálisan 50 ezer eurós támogatásnak a beruházás költségének 90 százalékát kell fedeznie. Vrînceanu kifejtette: már február óta dolgoznak egy olyan programon, amely azokat a vállalkozókat csábítaná vissza az országba, akik külföldön már tapasztalatot szereztek az üzletvezetés terén – írja a Krónika.

A finanszírozásra sikeresen pályázók számára tanácsadást nyújtanak, és szakmai felkészítőket is fognak tartani. „Fontosnak tartjuk, hogy a pénz mellett tréningekkel is segítsük a vállalkozókat. Elengedhetetlen ugyanakkor, hogy átláthatóan, tisztességesen, őszintén tájékoztassuk az érintetteket a leendő programról, azt vettük ugyanis észre, hogy a külföldre emigrált állampolgárok állami hatóságokba vetett bizalma megrendül. Úgy gondolják, hogy az állam inkább elvenni akar, mint adni” – fogalmazott Claudiu Vrînceanu.

Az államtitkár úgy véli: a hazatérőknek olyan jellegű vállalkozást kellene indítaniuk, amilyen szektorban külföldön dolgoztak. Így például idősotthont kellene nyitnia annak, aki idős emberek gondozásával foglalkozott, az építkezéseknél tevékenykedő polgároknak pedig építőipari cég indításában kellene gondolkodniuk.

Támogatásban részesülhetnek azok is, akik tanulmányaikat külföldön végezték, nemcsak azok, akik munkát vállaltak más országban. A pályázati kritériumokat a közvita során beérkező javaslatok alapján dolgozzák ki.

A gazdasági minisztérium államtitkára arra is kitért: országos szinten számos olyan program létezik, amelynek keretében európai uniós forrásokból biztosítanak támogatást leendő vállalkozóknak, de ezek létezéséről szerinte kevesen tudnak.