A HP 2017 első negyedévében ismét a világ legnagyobb PC-gyártójává lépett elő az IDC adatai szerint. Ezzel visszavette a top pozíciót a Lenovótól.

A globális PC-szállítások 60,3 millió egységet tettek ki 2017 első negyedévében, ami 0,6 százalékos növekedést jelent 2016 első negyedévéhez képest – írja a computerwolrd.hu.

Az IDC korábban 1,8 százalékos csökkenést jelzett előre a negyedévre, vagyis a pozitív eredmény annak a jele lehet, hogy a PC-piac erőre kapott. 2012 első negyedéve óta most először valósult meg negyedéves növekedés az iparágban.

A Lenovo 2013-ban taszította le trónjáról a HP-t. A HP-t főként a világszerte erős laptop eladások röpítették a top pozícióba. A kérdés az, hogy az amerikai cég meg tudja-e tartani a vezető szerepét.

A Gartner szerint még mindig a Lenovo a legnagyobb gyártó. A két piackutató számai azért különböznek egymástól, mert másképpen mérik a PC-szállításokat. Így például a Gartner nem számítja be a Chromebook eladásokat.

Abban mindkét cég egyetért, hogy a PC-eladásokat a magas árak vetik vissza.

Az IDC adatai szerint a HP világszerte 13,1 millió számítógépet értékesített, ami 13,1 százalékos növekedésnek felel meg az előző év azonos időszakához képest, és 21,8 százalékos piaci részesedést eredményez. Ezzel szemben a Lenovo 12,3 millió számítógépet adott el, ami 1,7 százalékos növekedést jelent. A harmadik helyen a Dell áll 9,6 millió eladott számítógéppel (6,2 százalékos növekedés).